Development

Software-ontwikkeling
Internet of Things

Vijf stappen naar betrouwbaar IoT

22 april 2016

De komst van het Internet of Things zien velen met angst en beven tegemoet. De veiligheid en betrouwbaarheid laat te wensen over. Mogelijk brengt een nieuwe testaanpak daar verandering in.

Om IoT-toepassingen goed te testen is bredere en complexere aanpak nodig dan in een traditionele omgeving van softwareontwikkeling en testing. Vanwege de aard van IoT-toepassingen zijn uiteenlopende vakgebieden betrokken. Dat vraagt om een diversiteit aan expertises.

Tegelijkertijd is in een IoT-omgeving meer dan ooit de uitdaging scherp te bepalen wat al of niet getest moet worden. Het risico is dat er onnodig veel wordt getest en overlap ontstaat met de inzet van zoveel verschillende testexpertises. "Daarom is intensieve samenwerking en actieve betrokkenheid van eindgebruikers vanaf het begin van de ontwikkeling van de IoT-oplossing van cruciaal belang,” vertelt Tom van de Ven, Senior Consultant High Tech bij Sogeti. Hij is een van de auteurs van het IoT testing boek dat gisteren uitkwam. Het boek zet de details uiteen van IoTMap, een uitbreiding van de bekende TMap-testmethodiek speciaal gericht op Internet of Things.

Vijf stappen naar efficiënte testmethode

IoTMap beschrijft vijf stappen waarmee de verschillende tests worden gecoördineerd. De vijf stappen zijn het testen van de verschillende IoT-lagen, het combineren van testexpertises, de selectie van de juiste IoT testomgeving, het vaststellen van de te testen kwaliteitseisen en het bepalen van bouwstenen die nodig zijn voor de meest effectieve teststrategie bij het verbinden van dingen en mensen aan het internet.

Vooral het onderscheid tussen de vier verschillende IoT-lagen - ‘Connect-Think-Talk-Act’ - speelt een belangrijke rol. Die moeten zowel stand-alone als in zijn geheel getest worden volgens de nieuwe IoTMap testaanpak.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.