Innovatie & Strategie

Netwerken
YouTube

Video wordt standaard afgeknepen door telco's VS

Mobiele providers in de VS blijken video standaard af te knijpen, ongeacht netwerkbelasting.

© Google
20 augustus 2019

Mobiele providers in de VS blijken video standaard af te knijpen, ongeacht netwerkbelasting.

De in de VS afgeschafte wettelijke verplichting tot netneutraliteit laat telecomaanbieders vrij om bepaalde soorten internetverkeer te beperken. De argumentatie van voorstanders is dat deze vrijheid nodig is om netwerkverstopping te voorkomen. In de praktijk blijken Amerikaanse telco's online-video bijna constant te beperken, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek.

Een jaar lang onderzoek met daarbij 650.000 praktijktests wijst uit dat Amerikaanse aanbieders van mobiele dataverbindingen netneutraliteit aan hun laars lappen. In de Verenigde Staten is de wettelijke verplichting tot gelijke behandeling van verschillende soorten dataverkeer afgeschaft door telecomtoezichthouder FCC (Federal Communications Commission). De redenatie van de door Republikeinen gedomineerde toezichthouder - en van telecombedrijven - is dat netneutraliteit in de praktijk wel tot zijn recht komt. Dit blijkt niet het geval te zijn.

'Niet vanwege overbelasting'

Afknijpen van relatief zware soorten netwerkverkeer (zoals online-video) zou volgens tegenstanders van netneutraliteit nodig kunnen zijn om netwerkverstopping te voorkomen, of tegen te gaan. "Ze doen het constant, 24/7, en het is niet gebaseerd op netwerken die overbelast zijn", vertelt universitair docent David Choffnes aan persbureau Bloomberg. Hij is als onderzoeker verbonden aan de Northeastern University waar een team samen met onderzoekers van de University of Massachusetts Amherst het afknijpen van internetverkeer heeft onderzocht.

Uit hun onderzoek komt naar voren dat AT&T, T-Mobile, Sprint en Verizon allemaal in meer of mindere mate video afknijpen. In 70 procent van de gevallen beperkt AT&T de doorgifte van Netflix-video's, en in 74 procent de toegang tot Googles YouTube. Opvallend genoeg is er bij AT&T geen sprake van afknijpen voor Amazons videodienst Prime Video. Laatstgenoemde videoplatform wordt door T-Mobile in 51 procent van de testgevallen afgeknepen. Die mobiele internetaanbieder legt videobeldienst Skype geen belemmeringen in de weg en beperkt video's van YouTube-alternatief Vimeo nauwelijks.

App-metingen en sim-kaarttests

Het onderzoek is van begin 2018 tot begin 2019 uitgevoerd, met medewerking van zo'n 126.000 smartphonegebruikers wereldwijd. Zij hebben de app Wehe geïnstalleerd om hun internetverbindingen te laten testen. De onderzoekers hebben ook zelf sim-kaarten van de grote Amerikaanse providers aangeschaft om verbindingssnelheden voor verschillende soorten verkeer te meten. Hun bevindingen zijn vervat in een rapport dat nu net is vrijgegeven.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
3
Reacties
Bop 22 augustus 2019 12:24

Ik vind het niet zo gek.

I moet denken aan die mensen in de trein die vrolijk filmpjes zitten te bekijken op gratis NS-WiFi.

Bop 22 augustus 2019 12:22

#SPAM hieronder.

Rolsteiger tot 14 meter 20 augustus 2019 08:26

Op zoek naar een rolsteiger tot een hoogte van zelfs 14 meter? Deze zijn bij ons op voorraad. Uiteraard zijn er ook modellen tot 3 meter hoogte, 5 meter hoogte, 7, 10 en 12 meter. Via de website kunt u de specificatie opgeven: Van werkhoogte tot steiger breedte. Voor koop of huur wij leveren gratis in heel Nederland uitgezonderd de waddeneilanden en België.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.