Overslaan en naar de inhoud gaan

VICI-beurzen voor 5 onderzoekers in ICT

5 wetenschappers die onderzoek doen op het gebied van ICT hebben ieder een zogeheten VICI-beurs ontvangen van NWO ter waarde van 1,5 miljoen euro. Daarmee kunnen ze de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep opbouwen.
Gloeilamp
© Shutterstock
Shutterstock

De VICI-beurzen zijn bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die met succes hebben aangetoond een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Zij kunnen ook als coach voor jonge onderzoekers fungeren. De VICI-financiering maakt samen met de VENI- en VIDI-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (wat voorheen de Vernieuwingsimpuls heette). 

Raakvlak met ICT

Er werden dit jaar 287 aanvragen gedaan, waarvan er 33 zijn gehonoreerd. 5 daarvan hebben een duidelijk raakvlak met het vakgebied ICT.

  1. Dr. Ir. Remco Duits (TU Eindhoven) zal onderzoek doen naar beeldrepresentatie op plaats en oriëntatie om computers automatisch ingewikkelde patronen zoals vaatbomen correct te laten detecteren in medische beelden. Daarin worden bloedvaten beter gevolgd dankzij nieuwe geometrische kunstmatige-intelligentietheorie- en methoden.
  2. Dr. René Gerritsma (Universiteit van Amsterdam) richt zijn onderzoek op een programmeerbare kwantumsimulator. Hij wil ionen in elektrische velden, die goede miniatuur kwantumcomputers vormen, groter te maken zonder dat dit ten koste gaat van de controleerbaarheid. De onderzoekers zullen optische tweezers gebruiken om het systeem op te schalen en de interacties te programmeren.
  3. Prof. dr. Johan van Leeuwaarden (Tilburg University) ontwikkelt in dit project samen met wiskundigen nieuwe modellen die helpen om snel een korte rij te vinden in de grootschalige cloud-omgeving. De ‘cloud’ bestaat immers uit een enorm aantal computers. In de supermarkt kies je zelf de kortste rij. Maar welke computer verwerkt jouw data?
  4. Prof. dr. B. Barendregt (Universiteit Leiden) onderzoekt hoe digitaal religieuze toekomstbeelden helpen te reflecteren op de huidige digitale transitie. Religie en digitalisering voeden speculaties over de toekomst. Waar ze elkaar ontmoeten leidt dit tot interessante experimenten en morele dilemma’s. Nergens komt dit zo scherp naar voren als bij het ontwerp en gebruik van AI in Moslim Zuidoost-Azië.
  5. Prof. E. Segers (Radboud Universiteit) onderzoekt de kansen en uitdagingen in begrijpend lezen van digitale teksten. Voor jongeren is lezen van verschillende digitale bronnen de norm geworden. Zijn kinderen 'digital natives', voor wie dit probleemloos gaat? Of kunnen ze hun aandacht niet meer richten, waardoor ze niet tot diep tekstbegrip komen? Onderzocht wordt hoe dit precies zit. Daarnaast worden effectieve lesmaterialen ontwikkeld voor digitaal begrijpend lezen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in