Innovatie & Strategie

Branche
Hammervik

Vers gearriveerde brancheclub 'ontstijgt ICT-channel'

Nieuwe Benelux-community van CompTIA claimt brede ICT-vertegenwoordiging.

Nancy Hammervik, executive vice-president Industry Relations, CompTIA © CompTIA
15 juli 2019

Nieuwe Benelux-community van CompTIA claimt brede ICT-vertegenwoordiging.

De vers in de Benelux gearriveerde Amerikaanse IT-branchevereniging CompTIA spreekt de notie tegen dat het vooral een channelgerichte organisatie is. "Terwijl ons lidmaatschap is ontstaan in het traditionele IT-channel heeft de organisatie in de afgelopen jaren haar engagement en interactie uitgebreid naar nieuwe doelgroepen voorbij het traditionele kanaal", vertelt Nancy Hammervik van CompTIA. Ondertussen ziet Nederland ICT de nieuwkomer als complementaire partij, níet als tegenhanger.

De Nederlandse branche-organisatie Nederland ICT houdt het bij de eerder aan AG Connect gegeven reactie dat de nieuwe Benelux-branchevereniging náást de al bestaande Nederlandse tak staat. Van een tegenhanger die breed vertegenwoordiger is voor ICT-leverende én -inzettende bedrijven en organisaties zou geen sprake zijn. De Amerikaanse nonprofit heeft eerder wel samenwerking gezocht met Nederland ICT, heeft laatstgenoemde al bevestigd. Volgens de al jaren bestaande Nederlandse ledenorganisatie is er sprake van "een verschil tussen onze focus en die van deze organisatie".

'Wel breed'

CompTIA spreekt dat echter tegen in een vervolgreactie aan AG Connect. Topvrouw Nancy Hammervik van CompTIA erkent dat de oorsprong van die belangenvereniging ligt in de wereld van ICT-verkopende tussenpartijen (het kanaal), maar stelt dat dit niet de huidige focus en werkveld bepaalt. "Wij vertegenwoordigen een wereldwijde gemeenschap van individuen en bedrijven die technology business solutions bouwen, verkopen, distribueren en beïnvloeden", aldus de executive vice-president die verantwoordelijk is voor industry relations.

Hammervik positioneert CompTIA daarbij als bron voor onpartijdig onderwijs en training, naast ook marktonderzoek. De brancheclub wil dienst doen als ontmoetingsplaats voor experts en bedrijven om zowel samen te werken als ook te netwerken en uiteindelijk door ICT goed te gedijen. Het gezamenlijke doel is het bevorderen van acceptatie en gebruik van huidige én opkomende nieuwe technologieën.

Het opbouwen en versterken van het hiervoor benodigde 'personeelsbestand van de 21e eeuw' behoort ook tot de agenda van CompTIA. Opleidingen en certificeringen zijn al jaren onderdeel van het aanbod vanuit deze organisatie. "CompTIA is gericht op 'de business van technologie'." Dit omvat volgens Hammervik traditionele hardwareleveranciers, maar ook softwareproducenten en dienstverleners, naast moderne aanbieders van clouddiensten en digitale marketingbedrijven. Daarnaast noemt zij nog expliciet de nichecategorie van gespecialiseerde applicatie-aanbieders voor verticale industrieën.

Blockchain, drones, IoT, AI

Tot slot heeft CompTIA zich ook bewogen richting nieuwe en opkomende technologiemarkten en -sectoren, waaronder blockchain, commerciële inzet van drones, het Internet of Things, smart cities en kunstmatige intelligentie (AI), vervolgt Hammervik haar opsomming van het werkterrein.

"Als nonprofit branche-organisatie streeft CompTIA ernaar om samen te werken met alle individuen en organisaties die onze missie delen om de groei en het succes van de ICT-industrie te bevorderen, in de Benelux en over de hele wereld", stelt Hammervik. Zij reageert tegenover AG Connect op de reactie van Nederland ICT die de nieuwkomer op de lokale markt ziet als aanvullend op de eigen activiteiten, en dus niet concurrerend.

Nieuwe naam: NLdigital

"Zolang we complementair aan elkaar blijven en het vooruithelpen van bedrijven in de digitale sector centraal zetten, staan we positief tegenover de komst van CompTIA", laat een woordvoerster weten in een tweede reactie. "Als in de toekomst blijkt dat we ons met dezelfde zaken voor dezelfde doelgroep bezighouden, moeten we in gesprek gaan hoe we dat samen efficiënter kunnen inrichten." Overigens verandert Nederland ICT per 1 oktober zijn naam in NLdigital om de eigen bredere inzet en bereik aan te duiden. Dit is eind juni aangekondigd, net rond de tijd dat CompTIA de nieuwe Benelux-community onthulde.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.