Personal Tech
computers

Verkoop van gebruikte ICT-apparatuur stijgt flink

Infotheek ziet groei van 23% bij bedrijven en consumenten.

© Shutterstock
17 mei 2017

Infotheek ziet groei van 23% bij bedrijven en consumenten.

Bedrijven en consumenten stappen steeds vaker over op gebruikte ICT-apparatuur. Ze doen dit niet alleen om geld te besparen, maar ook vanwege de positieve impact op het milieu. Daarnaast zien steeds meer organisaties in dat gebruikte apparatuur niet onderdoet voor nieuwe.

Dat blijkt uit de jaarcijfers 2016 van het Leidse IT-bedrijf Infotheek. De verkoop van gebruikte hardware als pc’s, notebooks en schermen steeg in 2016 met 23 procent.

Infotheek sloot 2016 af met een omzet van 352 miljoen euro, behaald in 14 verschillende landen in Europa. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal medewerkers steeg naar 560 personen, verspreid over 21 vestigingen. Recent maakte Infotheek bekend marktleider Scholten Awater over te nemen, waardoor de totale omzet stijgt naar bijna 600 miljoen euro.

Circulaire IT staat volgens Jordy Kool, CEO van Infotheek, steeds hoger op de agenda: “Circulaire IT heeft een positieve impact op de economie, innovatie, milieu en de lokale arbeidsmarkt." Daarnaast wordt het volgens hem steeds vaker minder belangrijk gevonden om op het meest recente model van een pc, laptop of tablet te werken.

Ouder model

De grootste groei vond plaats bij pc's en laptops (39 procent) en netwerkproducten (67 procent). Ook gebruikte Apple-producten als iPhones en Macbooks werden in 2016 veel meer verkocht. Reden hiervoor is de gunstige prijs-kwaliteitverhouding en de bewustwording dat gebruikte apparatuur net zo goed is als nieuwe. Daarnaast is er steeds minder verschil tussen een nieuw type computer, tablet of telefoon en zijn voorganger, waardoor het aantrekkelijker wordt een gebruikt ouder model aan te schaffen. Tevens worden steeds meer gegevens in de cloud opgeslagen, waardoor er minder fysieke opslagruimte op locatie nodig is.

Nieuwe trend is het gebruik van refurbished laptops en tablets in het voortgezet onderwijs.Dit jaar verwacht Infotheek een verdere toename in de verkoop van laptops en tablets voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het computerlokaal van vroeger bestaat niet meer en leerlingen moeten tegenwoordig steeds vaker zelf voor een laptop of tablet zorgen. Voor veel ouders is dit een kostbare uitgave. Infotheek speelt in op deze trend en helpt de scholen met het opzetten van een ‘educatiestore’ waarin leerlingen en ouders tegen scherpe prijzen een laptop of tablet aan kunnen schaffen. Aan het einde van de opleiding koopt Infotheek de apparatuur weer terug. Voor 2017 verwacht het bedrijf een verdrievoudiging van het aantal scholen ten opzichte van vorig jaar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.