Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkoop PCs groeit sneller dan verwacht

Met deze nieuwe prognose heeft Gartner eerdere voorspellingen naar boven bijgesteld. De marktanalisten gingen in maart nog uit van een groei dit jaar met 10,9 procent. Reden voor de aanpassing is dat de vraag naar mobiele pc’s zich sterk blijft ontwikkelen en in het eerste kwartaal de oude prognoses overtrof. De onderzoekers gaan er nu vanuit dat de levering van mobiele pc’s dit jaar met 30,1 procent toeneemt.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Ook opkomende markten springen er in positieve zin uit. De pc-verkoop in deze minder ontwikkelde landen groeit naar verwachting met 17,1 procent, terwijl de verkoop in de rijke landen beperkt blijft tot 6,3 procent. Opvallend is dat de vertraging van de economische groei zoals die zich in de VS en andere rijke landen voordoet minder sterk doorwerkt in opkomende markten.

Onderzoeksdirecteur George Shiffler constateert dat compacte, goedkope notebooks zoals de Eee PC van Asus veel belangstelling trekken, zowel in hoogontwikkelde als opkomende markten, doordat ze in een prijsklasse vallen die tot dusver voor onmogelijk werd gehouden. Gartner is er nog niet helemaal uit, maar vermoedt dat mini-notebooks een extra impuls aan de verkoop van mobiele pc’s kunnen geven als ze een duidelijke, brede markt voor zichzelf weten af te bakenen.

Ondanks de verhoogde prognose vindt Shiffler het ‘voorbarig’ om te concluderen dat de afzwakking van de economische groei de pc-markt helemaal niet raakt, in het bijzonder niet als de olie- en voedselprijzen in opkomende markten blijven stijgen. Toch is het volgens Gartner onwaarschijnlijk dat de pc-verkoop in die landen zodanig vertraagt dat de totale groei van de pc-verkopen wereldwijd terugvalt naar rond de 5 procent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in