Beheer

Security
Schiphol

Verdacht lid ransomwarebende uitgeleverd door Nederland

In Amsterdam opgepakte Rus overgedragen aan Justitie in VS.

© BrainCreators
18 augustus 2022

In Amsterdam opgepakte Rus overgedragen aan Justitie in VS.

Nederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen voor een ransomwarebende. Hij is op 2 november vorig jaar opgepakt in Amsterdam, op verzoek van de FBI. Zijn proces in de VS staat gepland om op 4 oktober te beginnen. Bij veroordeling kan Doebnikov tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie denkt dat Doebnikov betrokken was bij aanvallen en afpersing met gijzelsoftware. Daarbij werden computersystemen van onder meer ziekenhuizen en zorgverleners vergrendeld met de beruchte ransomware Ryuk. Vervolgens eisten de aanvallers losgeld, te betalen in virtuele valuta zoals bitcoins. Dat leverde de daders tientallen miljoenen op.

'Minstens 70 miljoen dollar'

Doebnikov zou in elk geval tussen 2018 en 2021 hebben geholpen om het virtuele geld weg te sluizen, om te wisselen en verder te verwerken. De verwerking van de virtuele valuta maakt het moeilijk om te achterhalen waar geld vandaan komt, en zo kunnen criminelen het gemakkelijker uitgeven. Volgens Justitie in de VS hebben de betrokken cybercriminelen niet alleen in dat land toegeslagen, maar ook in andere landen. Daarbij is tenminste 70 miljoen dollar aan ransomware-inkomsten witgewassen. In juli 2019 zou de nu 29-jarige man meer dan 400.000 dollar aan Ryuk-opbrengsten hebben witgewassen.

De inmiddels beruchte Ryuk-ransomware is in augustus 2018 voor het eerst geïdentificeerd. Eenmaal binnengekomen bij een organisatie versleutelt het niet alleen bestanden, maar probeert het ook back-ups te wissen. Daarbij pakt Ryuk niet alleen interne schijven en direct aangesloten opslagstations; het neemt ook opslag mee die via netwerkverbindingen bereikbaar zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.