Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod op 'jailbreak' smartphones in VS opgeheven

Het Copyright Office, dat is ondergebracht bij de Library of Congress in Washington, bepaalde maandag dat bezitters van een mobiele telefoon de vaste koppeling aan de ‘app store’ van de fabrikant mogen dorbreken. Een klein deel van de gebruikers maakt tot dusver illegaal gebruik van zo’n jailbreak om naar believen applicaties te kunnen installeren, ook als die niet door de fabrikant zijn goedgekeurd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De aanpassing van de Digital Millennium Copyrights Act (DMCA) is een streep door de rekening van Apple. De fabrikant van de iPhone kan sinds de introductie van zijn App Store in 2008 eenzijdig bepalen welke toepassingen op toestellen met het iPhone OS (sinds kort iOS genaamd) mogen worden geïnstalleerd. Voortaan is het legaal dat ook andere partijen via het web iPhone-applicaties aanbieden.

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Freedom Foundation (EFF) had de Library of Congress al in 2008 verzocht jailbreaken toe te laten door meer uitzonderingen in de DMCA op te nemen. Apple was daar altijd op tegen omdat het hacken van de iPhone de auteursrechten zou schenden en bovendien het bedrijf en zijn klanten schade zou kunnen berokkenen, in het bijzonder door het risico software met virussen, porno en geweld binnen te halen.

Jailbreaken zou zelfs de hardware kunnen beschadigen, meende Apple. Het bedrijf betoogde dat zijn supportafdeling in de loop der tijd ‘miljoenen’ hulpverzoeken heeft ontvangen om problemen op te lossen die het gevolg zijn van jailbreaken. Het Copyright Office komt tot de conclusie dat Apple kennelijk bang was voor reputatieschade, en dat valt niet onder de auteurswet.

Het is nog de vraag of de aanpassing van de federale copyrightwetten veel praktische betekenis heeft. Apple mag nog steeds voorwaarden verbinden aan zijn dienstverlening, zolang de klant er maar voor heeft getekend.

Ondanks zijn bezwaren heeft Apple nog nooit iemand juridisch vervolgd na een jailbreak door een beroep te doen op de DMCA. In de licentieovereenkomst voor de iPhone staat dat het verboden is de software van het toestel te wijzigen of de werking door middel van ‘reverse engineering’ te doorgronden.

De Library of Congress bepaalde verder dat het legaal is om de software in een smartphone zodanig te wijzigen dat hij ook geschikt is voor een ander mobiel netwerk dan de leverancier heeft ingesteld. Verder is het toegestaan aan de software van e-readers te sleutelen zodat ze bepaalde extra functionaliteit krijgen, zoals het hardop voorlezen van boeken. Ook de kopieerbeveiliging op dvd’s mag voortaan worden omzeild als het om documentaires, niet-commerciële inhoud en video’s voor educatieve doeleinden gaat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in