Management

Netwerken
telefoon

Vaste telefoon passé in Frankrijk

Orange stopt met het aanbieden van vaste telefonielijnen.

© Pixabay
27 augustus 2018

Orange stopt met het aanbieden van vaste telefonielijnen.

Het voormalig Franse staatstelecombedrijf Orange - voorheen France Telecom - heeft als een van de eerste telecombedrijven ter wereld besloten het traditionele vaste telefonienet helemaal af te bouwen.

Orange wil in 2023 helemaal van de klassieke telefonie af zijn. De reden is dat mensen steeds meer mobiel bellen en het daardoor onrendabel wordt de klassieke telefoniecentrales te onderhouden. Klanten van het bedrijf kunnen wel met een vast toestel blijven bellen zoals ze zijn gewend. De gesprekken worden echter via voice-over-ip (Voip) afgehandeld.

De verandering gaat stapsgewijs. Vanaf november kunnen abonnees geen nieuwe vaste telefoonlijn meer aanvragen. Ondertussen is het telecombedrijf begonnen alle mensen die alleen een klassieke telefoonlijn over te zetten naar een Voip-abonnement. De speciale router die zij daarbij krijgen, biedt opmerkelijk genoeg geen mogelijkheid om te internetten.

Uitvoerige test

Orange heeft sinds februari al uitvoerig getest met deze omzetting. Technisch is het geen uitdaging maar het was wel de vraag hoe de 9 miljoen abonnees die nog van een klassieke lijn gebruik maken op de verandering zouden reageren. Volgens Orange is het proefproject een succes. "We merken geen terughoudendheid bij de mensen voor dit soort technologie", aldus Orange Frankrijk tegen de Belgische omroep VRT. Binnen vijf jaar moeten alle resterende klassieke abonnementen zijn omgezet.

Het probleem van de afnemende belangstelling voor traditionele telefonie doet zich wereldwijd voor. De hoge kosten van het onderhoud was bijvoorbeeld voor KPN al aanleiding om het aanbod van ISDN volgend jaar af te bouwen. Ook hiervoor komt een Voip-aanbod in de plaats.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.