Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Huffelen legt Microsoft-directeur vuur aan de schenen in Singapore

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering kreeg bij het Asia Tech x Singapore de handen op elkaar door enkele scherpe opmerkingen richting Microsoft-directeur Ahmed Mazhari, zo merkt de Amerikaanse website The Register op.
staatssecretaris Van Huffelen
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De website beschrijft een paneldiscussie tussen Van Huffelen en Mazhari tijdens de opening van de ‘Asia Tech x Singapore’ conferentie in Singapore, waarbij de sceptische houding van Van Huffelen over Microsoft opviel bij de Amerikanen.

Volgens de website werd het gesprek ‘ongemakkelijk’ toen Mazhari beweerde dat de principes van AI in 2016 en 2017 al zijn gedefinieerd en dat Microsoft samenwerkt met overheden om daarmee ervoor te zorgen dat "het vertrouwen dat AI verdient wordt gewonnen". Van Huffelen stipte na zijn relaas aan dat de technologie die het bedrijf op de markt brengt verbeteringen nodig heeft. “Microsoft is aandeelhouder van OpenAI, dat zich eigenlijk nog niet aan de afgesproken principes van AI houdt.” Mazhari gaf daarop toe dat haar punt 'gepast' was.

Meer regelgeving

"Op dit moment is er geen wereldwijd orgaan, er is trouwens geen equivalent van de International Atomic Energy Agency (IAEA) en misschien heeft de wereld iets nodig", zei Mazhari, eraan toevoegend: "de wereld zou baat hebben bij een vorm van meer internationale regelgeving." Van Huffelen benadrukte volgens The Register daarna dat er regels worden gevormd voor AI in Europa, maar ook in Noord-Amerika en andere landen.

Na de discussie over Microsoft vertelde Van Huffelen vervolgens dat ze door techreuzen vaak wordt gedwongen om toestemming te geven voor het delen van haar gegevens, omdat er geen andere optie gegeven wordt. Dat geldt bijvoorbeeld bij gebruikersvoorwaarden. “Toen ik probeerde een bepaald social media-platform te gebruiken, moest ik iets doorlezen dat ik niet wil of kan doorlezen - en ja zeggen.” Volgens Van Huffelen geven de meeste mensen daarom toestemming. “Als je mensen écht wil beschermen, zorg er dan voor dat alleen de gegevens worden afgestaan die nodig zijn.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in