Overslaan en naar de inhoud gaan

Vals luchtalarm was fout bij test

Een geplande test van één alarmpaal in de regio Utecht heeft alle zogeheten WAS-palen in de regio alarm laten geven. Dit is maandagochtend even na 11:00 uur gebeurd. Minuten later is via Twitter gemeld dat er geen noodsituatie is en enkele uren laten is de oorzaak aangegeven.
sirene op paal
© Veiligheidsregio Utrecht
Veiligheidsregio Utrecht

Het per abuis afgaan van het luchtalarm is gebeurd door een bedieningsfout, zegt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Utrecht. Deze menselijke fout heeft ervoor gezorgd dat in plaats van het afgaan van de te testen WAS-paal alle alarmpalen in de regio afgingen.

Incident: geen incident

"Even na 11 uur in in de regio Utrecht het luchtalarm afgegaan. Er is geen incident, u hoeft dus geen actie te ondernemen", meldt de Veiligheidsregio Utrecht op zijn website, en ook op Twitter. "Tijdens het testen van een van de WAS-palen zijn per ongeluk alle WAS-palen in de regio afgegaan, waardoor het luchtalarm door de hele regio te horen was." Er was dus geen veiligheidsincident, zij het wel een incident met het waarschuwingssysteem van WAS-palen.

Een WAS-paal is een paal waarop een zogeheten WAS-sirene (van het waarschuwings- en alarmeringssysteem) is gemonteerd. Het plan van de Nederlandse overheid is om dit systeem met waarschuwingssirenes uit te te faseren, en dat NL-Alert het stokje moet overnemen.

Reikwijdte

Op Twitter melden veel mensen verbaasd te zijn over het plotselinge luchtalarm. Een inwoner van Utrecht met nogal wat volgers schrijft: "Iedereen is zich hier doodgeschrokken." Veiligheidsregio Gelderland-Zuid stelt inwoners die de sirenes uit Utrecht mogelijk hebben gehoord gerust op Twitter. "Gelukkig is er niets aan de hand en is actie niet nodig." Ook Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zegt dat het alarm mogelijk in het grensgebied met de regio Utrecht te horen is geweest.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in