Beheer

IT beheer
WAS-paal

Vals luchtalarm was fout bij test

Regio Utrecht opgeschrikt door vals luchtalarm.

© Veiligheidsregio Utrecht
16 augustus 2021

Regio Utrecht opgeschrikt door vals luchtalarm.

Een geplande test van één alarmpaal in de regio Utecht heeft alle zogeheten WAS-palen in de regio alarm laten geven. Dit is maandagochtend even na 11:00 uur gebeurd. Minuten later is via Twitter gemeld dat er geen noodsituatie is en enkele uren laten is de oorzaak aangegeven.

Het per abuis afgaan van het luchtalarm is gebeurd door een bedieningsfout, zegt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Utrecht. Deze menselijke fout heeft ervoor gezorgd dat in plaats van het afgaan van de te testen WAS-paal alle alarmpalen in de regio afgingen.

Incident: geen incident

"Even na 11 uur in in de regio Utrecht het luchtalarm afgegaan. Er is geen incident, u hoeft dus geen actie te ondernemen", meldt de Veiligheidsregio Utrecht op zijn website, en ook op Twitter. "Tijdens het testen van een van de WAS-palen zijn per ongeluk alle WAS-palen in de regio afgegaan, waardoor het luchtalarm door de hele regio te horen was." Er was dus geen veiligheidsincident, zij het wel een incident met het waarschuwingssysteem van WAS-palen.

Een WAS-paal is een paal waarop een zogeheten WAS-sirene (van het waarschuwings- en alarmeringssysteem) is gemonteerd. Het plan van de Nederlandse overheid is om dit systeem met waarschuwingssirenes uit te te faseren, en dat NL-Alert het stokje moet overnemen.

Reikwijdte

Op Twitter melden veel mensen verbaasd te zijn over het plotselinge luchtalarm. Een inwoner van Utrecht met nogal wat volgers schrijft: "Iedereen is zich hier doodgeschrokken." Veiligheidsregio Gelderland-Zuid stelt inwoners die de sirenes uit Utrecht mogelijk hebben gehoord gerust op Twitter. "Gelukkig is er niets aan de hand en is actie niet nodig." Ook Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zegt dat het alarm mogelijk in het grensgebied met de regio Utrecht te horen is geweest.

5
Reacties
M. Commandeur 21 augustus 2021 10:37

Goede opmerking over de regionale en nationale rampenzenders!
Internet, evenals het mobiele netwerk, is inherent te onbetrouwbaar dus ongeschikt voor noodsituaties. Radio is daarin onovertroffen. Wel zouden DAB+ met evt. FM als ondersteuning veel meer ingeburgerd moeten zijn als een standaard veiligheidsvoorziening.
Onze nationale rampenzender Radio 1 wordt ook langzaam steeds minder degelijk: geen tijdsignaal met aansluitend nieuws, sport gaat voor nieuws, meer gebabbel i.p.v. gesprekken, muziek wordt steeds meer gericht op de jeugd i.p.v. aantrekkelijk voor iedereen, etc.

EB 17 augustus 2021 15:16

Wellicht een vakantiemedewerker die tijdens het koffiedrinken op een rode knop is gaan zitten? Gevalletje "even Apeldoorn bellen". Maar als je dit soort grappen maar vaak genoeg doet, werkt de alarmering niet meer, want dan gaat de bevolking echt niet meer uitzoeken wat ook alweer de lokale rampenzender is.

Ed 17 augustus 2021 13:50

Blijkbaar snapte niemand bij de veiligheidsregio iets van de procedures, of ze kenden ze niet.
De rampenzender RTV Utrecht was (zonder KPN of Ziggo) nog te beluisteren, maar zij wisten ook nog niets. Op internet was met de zoekterm 'luchtalarm Utrecht' niets te vinden kort na het alarm. En dan verwacht je een NL-alert. En dan lees je later op RTVUtrecht.nl de verklaring:
"Waarom werd er vandaag niet alsnog een NL Alert verzonden met de boodschap dat er sprake was van vals alarm? "Ook dan maken we mensen weer onnodig ongerust misschien. Dus dat wilden we ook niet doen", zegt de Veiligheidsregio."
Een totaal verkeerde instelling; zo kweek je ongerustheid. Dat bleek uit diverse gesprekken met mensen die ik sprak in het uur na het alarm.

WP Schaasberg 17 augustus 2021 13:29

Dan had tenminste NL-Alert een melding moeten geven. Wat had je moeten doen:
2. Sluit ramen en deuren
Als je de sirene hoort, is er mogelijk sprake van gevaarlijke stoffen. Ga daarom zo snel mogelijk naar binnen en sluit alle ramen, deuren, roosters en andere openingen.
Zet indien mogelijk de mechanische ventilatie uit of zet het systeem op de laagste stand.
Plak de afvoer van ventilatie en andere openingen af (met kranten of plastic).
3. Luister naar de rampenzender en volg de instructies op
Als de sirene gaat, krijgt de regionale radio de rol van officiële noodzender. Op deze zender vertelt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. Volg alle instructies op.

Nergens staat: Zoek op Twitter naar #sirene
Rampenzenders zijn FM zenders. Niemand kan dat nog ontvangen binnen. Dankzij het laten vallen van analoge radio door KPN e ZIGGO

Onno Geerdink 17 augustus 2021 12:10

ow dus ik moet op twitter zitten om erachter te komen hoe en wat? nl alert melde niks en ook op tv/radio geen melding. moest het idd zelf gaan uitzoeken grote schande. en niet raar opkijken dat er onnodig veel doden vallen als er een chemietrein omvalt omdat mensen denken zal wel weer. geen geluk degene die hiervoor verantwoordelijk waren zowel degene achter de toetsen als zijn superieuren gewoon ontslaan. echt onacceptabel maar in Nederland doen we onderzoeken, lullen we slap en vegen we alles onder het kleed

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.