Management

Juridische zaken
UWV

UWV publiceert eigen algoritmeregister

Organisatie loopt voor op Europese wetgeving. 

4 oktober 2022

Organisatie loopt voor op Europese wetgeving. 

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft dinsdag een algoritmeregister gepubliceerd. Er wordt een overzicht van alle algoritmes gegeven die worden gebruikt bij de dienstverlening. Daarmee loopt de organisatie voorop binnen de publieke sector.  

Bij ieder algoritme wordt uitgelegd welke data worden gebruikt en wat het doel is van het algoritme. De organisatie geeft aan dat de gegevens worden gebruikt om dienstverlening voortdurend te verbeteren. “De verwerking van die gegevens gebeurt bij UWV handmatig of geautomatiseerd. Als we gegevens geautomatiseerd verwerken worden we daarbij ondersteund door algoritmes.”

Het algoritmeregister is nog in ontwikkeling. Op dit moment zijn er drie algoritmes in opgenomen. Het doel is om uiteindelijk alle algoritmes die UWV gebruikt in het algoritmeregister op te nemen.

Europese wetgeving

Het UWV geeft aan dat het belangrijk is om ethisch met gegevens van cliënten om te gaan. Met het algoritmeregister wil UWV transparant zijn over het gebruik van gegevens en algoritmes. Met die stap loopt UWV vooruit op Europese wetgeving op dit gebied. Onder meer gemeente Amsterdam is één van de organisaties die ook  al een eigen algoritmeregister heeft gepubliceerd

UWV heeft ook een Commissie Data Ethiek ingesteld om te adviseren over datatoepassingen die impact hebben op cliënten. Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Technologie aan de TU Delft is voorzitter van deze commissie, die meedenkt over ethische dilemma’s die ontstaan door toepassing van datatechnologieën.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.