Development

Klantinteractie
UWV

UWV blundert met databank werkzoekenden

De 'kandidatenverkenner' ontbeert gegevens.

© CC BY-SA 2.0,  mystic_mabel
1 oktober 2019

De 'kandidatenverkenner' ontbeert gegevens.

UWV heeft al drie jaar een niet-werkende databank waarmee werkgevers makkelijk online een beeld zouden moeten kunnen krijgen van kandidaten in hun regio inclusief hun mogelijkheden, interesses en beschikbaarheid. 

Dat was in ieder geval het doel van de Kandidatenverkenner van UWV. Bij de oplevering eind 2016, was echter al bekend dat heel veel gegevens ontbraken, meldt Trouw.nl.

Het project heeft 1,3 miljoen euro gekost, maar functioneert niet. Het UWV erkent op navraag van Trouw dat van 66.595 mensen niet bekend is wat hun opleidingsniveau is. Van een vergelijkbaar aantal mensen is niet bekend in welke sector ze werk zoeken en van een kwart van de werkzoekenden in de databank is onduidelijk wat hun kwalificaties zijn.

Problemen genegeerd

Het bestuur UWV is verschillende malen duidelijk gemaakt dat de Kandidatenverkenner niet werkte, maar daar werd niets mee gedaan. Zo stelde bijvoorbeeld onderzoeksbureau Mediatest vorig jaar nog een rapport op waarin veel kritiek werd geuit over de werkbaarheid van de online database.

Zelfs al bij oplevering waarschuwden de bouwers van de database voor een gebrek aan gegevens. Volgens een leidinggevende van het UWV is de Kandidatenverkenner een duidelijk voorbeeld van een politiek gedreven hulpmiddel waarbij het er niet toe doet hoeveel werkgevers er gebruik van maken of hoeveel kandidaten er worden geselecteerd. Het is onduidelijk waarom de ontbrekende gegevens niet worden aangevuld in het systeem.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.