Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV stelt 'onomkeerbare' ICT-stappen uit

In het interne conflict bij uitkeringsinstantie UWV vinden deze maand inhoudelijke gesprekken plaats tussen de Raad van Bestuur en de Ondernemingsraad. De OR stapt naar de rechter omdat eerstgenoemde zijn nieuwe ICT-beleid wil doordrukken, met daarbij ook "onomkeerbare stappen". Dat laatste komt komt neer op het benoemen van nieuwe ICT-managers voor de transitie van de Informatie Voorziening (IV) bij het UWV. Deze benoemingen door het bestuur zijn nu opgeschort.
UWV-vlag
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Het uitstel van de "onomkeerbare stappen" en het voeren van inhoudelijke gesprekken tussen de overhoop liggende partijen binnen het UWV komt naar buiten in antwoorden op Kamervragen. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft daarin uitleg over de escalerende ICT-herziening, mede namens de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoemingen van extra IV-directeuren, wat een nieuwe tussenlaag in het management oplevert, is kernpunt van de aanvaring tussen de Raad van Bestuur (RvB) en de OR.

Meer wendbare organisatie

"De Informatie Voorziening (IV)-transitie betreft een organisatievernieuwing waarmee UWV een meer wendbare, effectieve en efficiënte IV-organisatie wil realiseren. Het beoogt de IV in de divisies te versterken, de IV-processen te vernieuwen en een daarbij behorende nieuwe organisatiestructuur neer te zetten die een belangrijke bijdrage levert aan de samenwerking tussen divisies en het dichter op de uitvoering organiseren van ICT", schrijft minister Koolmees in zijn antwoorden aan de Kamer.

De bewindsman stipt aan dat RvB en OR het afgelopen jaar meerdere malen met elkaar hebben gesproken over OR-bevindingen en adviezen over de geplande ICT-herziening bij het UWV. "Deze gesprekken hebben geleid tot verschillende aanpassingen van het oorspronkelijke plan, zoals de inrichting van een klankbordgroep, het geleidelijk implementeren van nieuwe processen, het stapsgewijs inrichten van de nieuwe organisatie, het inrichten van een cultuurplatform en het werken in rollen in plaats van in functies."

Wel/niet benoemingen

Beide partijen binnen het UWV zijn overtuigd van de noodzaak van deze IV-transitie, verzekert minister Koolmees. Echter, over de exacte invulling van het veranderingstraject maakt de Ondernemingsraad zich nog zorgen. "Zo wil de RvB een aantal functiehouders in de ketens benoemen om de ketensturing te bevorderen. De OR ziet het anders en stelt voor om de ketensturing zonder benoemingen te verbeteren."

Overigens stelt de minister nog dat er geen managementlaag bijkomt, maar dat het opschalen is van bestaande senior managers (met de rol van IV-regisseurs) naar de positie van IV-directeuren. "Het UWV mag dit als zelfstandig bestuursorgaan zelf bepalen." Uit de antwoorden van de minister blijkt dat voorgenomen "onomkeerbare stappen" van het bestuur juist de betwiste benoemingen zijn.

"De aangekondigde onomkeerbare stappen hebben betrekking op het benoemen van de IV-directeuren. Dit is de ICT managementlaag, waar in vraag 4 naar wordt gevraagd", schrijft de SZW-minister. "De Raad van Bestuur en de Ondernemingsraad hebben naar elkaar toe uitgesproken dat het in het belang van UWV en de medewerkers is om te onderzoeken hoe er op korte termijn samen uit te komen. Om hier ruimte aan te geven, zal UWV de uitvoering van het besluit tijdelijk opschorten."

Twee jaar, plus april nu

Tijdens die opschorting worden er "inhoudelijke gesprekken" gevoerd, in april, zo meldt de minister. Het blijft echter de vraag of dit tot toenadering leidt, want de eerder per 11 maart geplande onomkeerbare stappen werden genoemd in een uitgelekte brief van bestuursvoorzitter Fred Paling aan de OR. Daarin kondigde die UWV-topman aan de bezwaren van de OR te negeren: "Na twee jaar van overleg is het punt bereikt dat we moeten overgaan tot het nemen van een besluit dat afwijkt van het advies (van de OR, red.)". In reactie is de OR naar de rechter gegaan, waarop nu dus extra overleg deze maand volgt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in