Beheer

Personal Tech
gezichtsherkenning

Uw gezicht is uw nieuwe PIN-code

3 maart 2016
Authenticatie is een van de zwakke punten van het huidige contactloos betalen. Maar Google lijkt daar iets op te hebben gevonden.

Google heeft een proefversie vrijgegeven van een nieuwe betaal-app 'Hands Free', die zowel op Android-telefoons als op iPhone's moet werken. De app maakt geen gebruik van de NFC-chip maar werkt in plaats daarvan met GPS-locatiegegevens, wifi en Bluetooth. Dat is onder meer nodig om de kassamedewerker een foto te kunnen presenteren aan de hand waarvan hij de identiteit van de betaler kan verifiëren. Google beproeft de app en z'n infrastructuur in het gebied rond de baai van San Francisco. Deelnemende retailers zijn onder meer McDonald's en Papa John's.

Camera

In een aantal van de winkels maakt niet de kassamedewerker de vergelijking tussen het gezicht van de klant en het door Hands Free afgegeven portret, maar een camera met gelaatsherkenningssoftware. De in dat kader gemaakte opnamen worden onmiddellijk na afwikkeling van de betaling gewist. Dat is mooi voor de privacy maar betekent wel dat de beelden niet als bewijsmateriaal kunnen worden gebruikt als de rechtmatigheid van Hands Free-transactie achteraf wordt betwist. Een mogelijkheid die uiteraard ook niet open staat voor de kassiers die zelf over de gelijkenis moeten oordelen.

Hands Free werd in mei vorig jaar aangekondigd tijdens de ontwikkelaarsconferentie I/O, en is een add-on voor de al bestaande betaalservice van Google, Android Pay. Android Pay kent volgens opgave van Google al zo'n 9 miljoen geregistreerde gebruikers. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.