Innovatie & Strategie

Analytics
Agrarische robot

UvA duikt samen met Bosch in deep learning

Tweede publiek-private project voor Informatica-instituut

Bosch-robot aan het werk in maisveld © Bosch
6 april 2017

Tweede publiek-private project voor Informatica-instituut

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Bosch gaan nauw samenwerken op dit terrein. In het Delta Lab (Deep Learning Technologies Amsterdam) op het Science Park in Amsterdam gaan tien promovendi en postdocs aan de slag.

Doel van de samenwerking is het creëren van synergie tussen fundamenteel en toegepast onderzoek. De promovendi en postdocs staan onder leiding van UvA-hoogleraren Max Welling en Arnold Smeulders van het Instituut voor Informatica. Ze zullen nauw samenwerken met onderzoekers van het Bosch Center for Artificial Intelligence op de onderzoekscampus van Bosch in het Duitse Renningen. 

In hun onderzoeksprojecten gaan de promovendi en postdocs mathematische modellen en algoritmen ontwikkelen waarmee machines kunnen uit 'massive' data, afkomstig van sensoren en camera’s. Als mogelijke toepassingen noemt Max Welling volautomatische auto’s, robotica, smart homes en the Internet of Things: "‘De vraag naar slimme apparaten en systemen is groot en daarmee wordt het belang van deep learning alsmaar groter. (..) Resultaten uit het Delta Lab kunnen straks direct leiden tot toepassingen en producten van Bosch". 

Computervisie

Arnold Smeulders voorziet met name mogelijkheden op het vlak van computervisie: "De hoeveelheid sensorische data is het grootst binnen computervisie. Daarom is dit deelterrein van de kunstmatige intelligentie een van de meest spannende doelen voor deep learning en is het kruispunt van deep learning en computervisie zo belangrijk. Het stelt scherpe uitdagingen aan deep learning om te leren uit de gigantische hoeveelheid data. Er zijn zo veel plaatsen op de wereld waar de resultaten gebruikt kunnen worden: in intelligente camera’s, in zelfrijdende auto’s, in de thuiszorg. Ik zou eigenlijk niet weten waar niet."

In haar persbericht naar aanleiding van de deal typeert de UvA de samenwerking met Bosch als een belangrijke impuls voor het onderzoek van het Instituut voor Informatica. Het is de tweede publiek-private samenwerking die het instituut aangaat. In 2015 ging het QUVA-lab van start waarin de UvA samenwerkt met Qualcomm Technologies, Inc. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.