Innovatie & Strategie

Branche
Utrecht krijgt volgend jaar een Apple Museum

Utrecht krijgt volgend jaar een Apple Museum

Museum laat nagenoeg alle Apple-producten van 1977 tot nu zien.

Items uit de collectie van het Apple Museum dat vanaf begin 2022 opent © Apple Museum
16 juni 2021

Museum laat nagenoeg alle Apple-producten van 1977 tot nu zien.

Begin volgen jaar opent in Utrecht het grootste Apple-museum van Europa. Op een oppervlakte van 1.600 vierkante meter komen 5.000 objecten te staan. Dat zijn nagenoeg alle Apple-producten van 1977 tot nu toe, waaronder Apple-exemplaren die alleen in de Verenigde Staten op de markt zijn gebracht.

Het museum is een initiatief van Ed Bindels, oprichter en eigenaar van Apple-reseller Amac. In het museum komt zijn collectie te staan, aangevuld met de duizenden exemplaren van de Stichting Apple Museum Nederland in Westerbork. Het bestuur van deze stichting ga deze exemplaren in beheer bij Bindels.

Volgens Bindels wordt het een mooi tentoongestelde collectie waarbij de objecten in een tijdsbeeld worden geplaatst. Ook wordt een groot deel van de object de komende periode gerestaureerd. Bindels: “Niet alles hoeft aan te staan, maar het is natuurlijk wel te gek als bezoekers straks op een Macintosh uit 1984 of een Apple II kunnen werken.”

Collectie

Bindels verzameling kwam onder andere tot stand doordat hij bij de verschillende overnames van andere Apple Premium Resellers verzamelingen opkocht met de rest van de boedel. “Tijdens corona, toen voor een deel van de tijd onze 50 winkels dicht waren, ben ik me serieus gaan focussen op het completeren van de collectie.” In die periode maakte Bindels ook kennis met het bestuur van Apple Museum Nederland in Westerbork.

Het Apple Museum Nederland ontstond in 2012 uit een verzameling van een familie die deze niet langer in huis kon herbergen. In de loop der jaren werd de verzameling uitgebreid met donaties. De museumcollectie bestaat niet alleen uit Apple-apparatuur, maar tevens uit een complete bibliotheek met handleidingen, zeldzame posters en nagenoeg alle software die Apple ooit heeft uitgebracht.

Het bestuur van het museum besloot om de collectie in beheer te geven van Bindels door het vinden van goede vrijwilligers en het noodgedwongen sluiten door de coronacrisis in combinatie met de hoge huur van het pand. Bestuursvoorzitter Izaäk Buwalda: "Wij hadden als stichting één doel: het bij elkaar houden van de verzameling, zodat zo veel mogelijk mensen er kennis van kunnen nemen. Het is verdrietig dat het museum uit Drenthe moet verdwijnen, maar de collectie krijgt nu een mooie nieuwe bestemming waar dit doel kan blijven gewaarborgd."

Verzameldrang

Bindels zegt dat Apple als een rode draad door zijn professionele loopt en dat zijn verzameldrang al vroeg begon. “Vóór de oprichting van Amac in 2005, toen ik nog voor een andere computerwinkel werkte, had ik bijvoorbeeld al een Macintosh portable op zolder staan. Dat ‘portable’ was relatief, het is een joekel van een apparaat dat door de loodaccu loeizwaar is. Geweldig om die nu te zien naast de huidige MacBooks.”

In de collectie ontbreken wel een paar exemplaren, zoals zoals de originele Apple I, waar maar 60 exemplaren van bekend zijn en die nu voor 1,5 miljoen dollar te koop is. Daarvan wordt overigens wel een replica tentoongesteld. Ook ontbreken de originele Apple Lisa 1 (die nagenoeg allemaal zijn omgebouwd tot Lisa 2/Macintosh XL), de NeXT Cube en een Macintosh TV.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.