Beheer

IT beheer
macOS Big Sur

Upgrade naar macOS Big Sur kan voor dataverlies zorgen

Dataverlies ontstaat bij te weinig vrije opslagruimte. 

© Apple
9 februari 2021

Dataverlies ontstaat bij te weinig vrije opslagruimte. 

Mac-gebruikers die hun besturingssysteem willen updaten naar macOS Big Sur doen er goed aan eerst te controleren of er wel voldoende opslagruimte beschikbaar is. Het installatiebestand blijkt namelijk niet te controleren of dat het geval is. Mocht er te weinig opslagruimte zijn, dan kan de upgrade leiden tot dataverlies.

De nieuwe release Big Sur van het macOS-besturingssysteem is afgelopen november verschenen. De afgelopen tijd hebben diverse gebruikers problemen gemeld bij het updaten van hun Macs naar die nieuwe versie, merkt Mr. Macintosh op. De blog heeft inmiddels zelf ook weten te bevestigen dat er problemen zijn met de update, omdat niet automatisch gecontroleerd wordt of er voldoende schijfruimte beschikbaar is.

35,5 + 13 GB

Voor de installatie van macOS Big Sur is tenminste 35,5 GB aan vrije opslagruimte nodig, stelt Apple zelf. Daar valt de 13 GB van het installatiebestand echter niet onder. Blijkt een Mac of MacBook die ruimte niet beschikbaar te hebben, dan probeert het installatiebestand de update toch te installeren. De computer loopt vervolgens vast en daardoor kan data beschadigd raken. Er is geen manier om die gecorrumpeerde data later weer te herstellen.

Gebruikers kunnen na de update - die tot het einde van de installatie goed te lijkt te verlopen - hun Mac ook niet meer herstarten. Volgens Mr. Macintosh komt dat vooral voor bij Mac-apparaten met een T2-beveiligingschip waarbij Filevault 2-versleuteling is ingeschakeld. Gebruikers van deze apparaten kunnen namelijk ook niet in de herstelmodus komen, omdat hun wachtwoord niet langer werkt.

Backup maken

De problemen doen zich voor bij de update naar Big Surs initiële release vanaf een oudere versie van macOS. Wie al wel de upgrade naar Big Sur heeft uitgevoerd en nu wil updaten naar bijvoorbeeld versie 11.2 heeft geen last van de problemen. Om dataverlies te voorkomen, wordt geadviseerd om een backup te maken voordat de update wordt uitgevoerd. Het blijft namelijk wel mogelijk om de gehele schijf te wissen en macOS volledig opnieuw te installeren.

Voor gebruikers die zijn getroffen door de upgradecrash en bijkomend dataverlies, zijn er nog enkele opties om wellicht nog iets te kunnen redden. Wie Filevault heeft ingeschakeld, kan zijn bestanden mogelijk toch terughalen door ze via Target Disk Mode naar een andere Mac te verplaatsen. Wie Filevault niet ingeschakeld heeft, kan proberen om ruimte vrij te maken door bestanden via de Terminal in macOS Recovery te verwijderen. Op die manier kan het updateproces mogelijk alsnog succesvol worden afgerond.

Mr. Macintosh meldt dat het Apple op de hoogte heeft gesteld van het probleem. Het bedrijf heeft hier echter nog niet op gereageerd. Wanneer er een oplossing vanuit Apple komt, is dus nog onduidelijk.

Lees meer over
2
Reacties
e.meijer 16 februari 2021 10:37

Hallo Claudia,

Dat kan nu! Apple heeft het probleem opgelost.

Claudia 10 februari 2021 10:30

Hoi,

ik heb een iMac uit 2017. En heb momenteel Catalina 10.15.7 erop staan.
Ik heb dus nog niet ge-upgradet naar Big Sur.
Wanneer kan ik dit het beste doen? Zonder alle problemen ? :-)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.