United Airlines bespaart 1,25 miljoen liter kerosine met iPad

25 augustus 2011
United Airlines verwacht 326.000 gallon kerosine - bijna 1,25 miljoen liter - te besparen door zijn piloten te voorzien van iPads. Daarvoor moet de luchtvaartmaatschappij wel 11.000 iPads aanschaffen.

De besparing wordt geboekt door de vluchthandboeken en -kaarten voortaan in elektronische vorm mee te geven. Piloten zeulen tot nog toe iedere vlucht 12.000 vellen papier met zich mee de cockpit in – een dikke 17 kilo. Een iPad weegt maar 600 gram. Behalve in schouders en rug van de piloten is dat verschil in gewicht ook merkbaar het kerosineverbruik van de vliegtuigen, heeft United Airlines berekend.

Behalve het kerosineverbruik daalt ook het papiergebruik. UnitedAirlines denkt jaarlijks 16 miljoen vellen papier minder nodig te hebben. Dat scheelt de kap van 1900 bomen. En de overstap helpt ook bij de CO2-reductie: jaarlijks stoten de vliegtuigen van United Airlines 3208 ton minder CO2 uit.

Rendement lastig te bepalen
Een precieze kosten/batenanalyse geeft United Airlines niet, en is zonder aanvullende gegevens ook niet te maken. Maar op brandstofkosten alleen bespaart de luchtvaartmaatschappij nu – bij een kerosineprijs rond de dollar per liter in de VS – zo’n 1,2 miljoen dollar per jaar. Daarbij komt dan nog de besparing op papier en de waarde van de uitgespaarde CO2-emissies.

Daartegenover staat een investering van zo’n 5,5 miljoen dollar in iPads, als Apple geen kwantumkorting heeft gegeven. Daarbij zal United Airlines ook kosten maken voor de Mobile FliteDeck-app van Boeing-dochter Jeppesen, die de iPad van vluchthandboeken en –kaarten voorziet.

United Airlines is al begonnen met het uitrusten van piloten met iPads. De omruil van papieren documentatie naar de Apple-tablet moet eind dit jaar afgerond zijn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.