Unisys: 'websurfers voelen zich veilig, maar doen dom'

4 mei 2011
Uit de jongste Security Index van Unisys komt naar voren dat webgebruikers zich steeds veiliger voelen. Tegelijkertijd stellen ze zichzelf wel meer bloot aan allerlei risico's.

Unisys onderzoekt regelmatig hoe mensen zich voelen op internet. De beleving wordt omgezet in getallen, zoals een bezorgdheidsfactor. Die laatste is, sinds het vorige onderzoek in de herfst van 2010, met 10 procent gedaald. De bezorgdheid van de Nederlandse consumenten ten aanzien van hun persoonlijke, nationale, financiële en internetveiligheid is het laagst in vier jaar. Op een schaal van 0 tot 300 (waarbij 300 staat voor het hoogste niveau van bezorgdheid) scoort Nederland slechts 64.

De onderzoeksresultaten tonen wel aan dat een groot deel van de Nederlandse bevolking risico loopt op identiteitsdiefstal of fraude. Dat komt doordat ze gevoelige informatie neerzetten op sociale netwerksites. Meer dan de helft (54 procent) van de respondenten zegt over hun werk te schrijven en 79 procent geeft zelfs details over het persoonlijke leven, zoals geboortedata en adressen. Criminelen kunnen die gegevens misbruiken. Met de komst van tablets en smartphones moeten mensen nog voorzichtiger zijn met het delen van informatie om geen slachtoffer te worden van fraude.

Volgens de Unisys Security Index gebruikt 59 procent van de respondenten een sociale netwerksite. Hyves staat in Nederland bovenaan, dat wordt gebruikt door 44 procent van de respondenten, gevolgd door Facebook met 25 procent. Niet iedereen is even scheutig met persoonlijke informatie: 46 procent zegt nooit informatie te delen over hun dagelijkse werk, terwijl 32 procent zegt nooit geboortedata en adressen te delen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.