Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitstel upgrades Windows 10 nu opgerekt tot een jaar, voor bedrijven

Microsoft geeft daarmee invulling aan klachten vanuit het bedrijfsleven dat de 3 maanden uitstel die nog bij de verplichte upgrade van Windows 8 naar Windows 8.1 werd gehanteerd, veel te kort was, signaleert Computerworld.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe mogelijkheden zitten in Windows Update for Business (WUB), het beheergereedschap voor grote bedrijven waarmee zij het onderhoud aan pc's met de versies Windows 10 Pro Windows 10 Enterprise en Windows 10 Education kunnen regelen. WUB is in feite een softwarelaag die draait bovenop Windows Update dat het beheer voor individuele pc's van bijvoorbeeld consumenten regelt.

Met deze extra controlelaag zijn IT-beheerders in staat gebruik te maken van de Current Branch for Business (CBB) updateroutine. Een van de belangrijke verschillen met de Current Branch (CB) updateroutine is dat CBB de mogelijkheden biedt tot uitstel van de aanpassing van het besturingssysteem aan de laatste versie. Wie op de CB zit kan uitstel niet weigeren, tenzij een workaround wordt ingezet.

Microsoft stuurt bovendien eerst upgrades naar wie is aangesloten via CB. Pas 4 maanden later gaan dezelfde aanpassingen in de CBB. Daarmee is de kans dat er nog bugs zitten in de upgrade die bedrijven ontvangen via WUB omdat Microsoft de tussenliggende periode kan gebruiken om eventuele problemen weg te werken. Nu hebben IT-beheerders dus via WUB de mogelijkheid deze periode nog verder te verlengen tot een jaar zodat er voldoende tijd is te testen of cruciale bedrijfsprocessen problemen ondervinden van de vernieuwingen en daar zo nodig aanpassingen voor aan te brengen.

IT-beheerders kunnen zelf het aantal maanden aangeven dat het uitstel moet duren. Het maximum is dus 8 maanden, ofwel 12 maanden nadat de CB de functionele aanpassingen hebben gekregen. Nadere uitleg over het gebruik staat in de WUB documentatie.

Microsoft zet daarin ook nog eens de verschillen uiteen tussen wat het bedrijf definieert als upgrades en updates.

  • Updates zijn de wijzigingen die doorgaans beveiligingsproblemen oplossen en een keer per maand op Patch Tuesday worden gedistribueerd. Gebruikers van WUB kunnen deze maximaal 4 weken tegenhouden.
  • Upgrades zijn de grotere cumulatieve aanpassingen met vaak ook functionele wijzigingen die twee of drie keer per jaar worden gedistribueerd.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in