Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Uitslag studentenenquête onbruikbaar door AVG en programmeerfouten’

De uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête, dat aankomende studenten een goed beeld moet geven over hoe huidige studenten denken over de opleiding, zijn dit jaar onbetrouwbaar. Daarom besloten de hogescholen om dit jaar verder niet mee te werken aan deze enquête. Stichting HBO-i, de koepelorganisatie voor ICT-studies in het hbo, steunt dit besluit.
studenten
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De Nationale Studenten Enquête wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Studiekeuze123 en uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos (voorheen GfK). Ruim 270.000 hbo- en wo-studenten geven hierin hun oordeel over hun opleiding en instelling. De resultaten wordt door Studiekeuze123 en verschillende andere studiekeuzepartijen gebruikt voor studiekeuzevoorlichting. Universiteiten en hogescholen gebruiken de resultaten voor het verbeteren van hun onderwijs.

Maar de uitvoering van de enquête van Studiekeuze 123 vertoont dit jaar ernstige tekortkomingen, stelt Vereniging Hogescholen vast. Zowel studenten als hogescholen klagen over moeilijkheden met het invullen van de vragenlijsten, waardoor de respons bij verschillende studierichtingen sterk afwijkt ten opzichte van vorige jaren.

Verstrekkende gevolgen AVG

Stichting HBO-i is het eens met de beslissing om dit jaar niet meer mee te werken aan de Nationale Studenten Enquête. Voorzitter Frens Vonken: “De uitkomsten zijn onbruikbaar. Erg jammer dat de afname niet goed is verlopen. Jammer dat we de resultaten niet krijgen. En jammer dat de energie die de studenten er in stopten tevergeefs blijkt.”

De problemen bij de uitvoering van de enquête ontstonden deels door de nieuwe privacywetgeving. Door de AVG konden hogescholen studentgegevens niet vooraf invullen, en moeten studenten zelf hun studierichting en opleidingsvorm aanklikken. Niet alle studierichtingen werden juist weergegeven, waardoor studenten een onjuiste keuze maakten. Vonken: “Een interessant voorbeeld van de verstrekkende gevolgen van de informatiewetgeving en daarmee de relevantie van goede ICT-opleidingen.”

Dat laatste is zeker waar, aangezien Studiekeuze 123 ook heeft laten weten dat Ipsos programmeerfouten heeft gemaakt waar studenten bij het invullen veel last van hebben ervaren en waardoor onderwijsinstellingen de respons moeilijk konden monitoren. Ook bleef de respons achter en ontstonden twijfels over de betrouwbaarheid van de ingevulde resultaten.

Reactie Studiekeuze123

Studiekeuze123, die de enquête in opdracht van het ministerie van Onderwijs uitschrijft, erkent de problemen met het onderzoek, maar betwist dat de uitkomsten onbetrouwbaar zijn. “In de resultaten van het tussentijdse onderzoek zijn enkele tekortkomingen gevonden. Zo bleek dat studenten hun opleidingen in een keuzemenu niet konden vinden en dus handmatig hun opleiding moesten invullen. Dit is vervelend, maar levert geen foute resultaten op. De ingevulde studentgegevens kunnen nog aan de juiste studierichtingen gekoppeld worden. Studiekeuze123, de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) zien dus vooralsnog genoeg aanknopingspunten om de resultaten te herstellen in een vervolgtraject.”

Verder heeft Studiekeuze123 laten weten dat de resultaten alleen gepubliceerd worden als volledig gegarandeerd kan worden dat de resultaten betrouwbaar zijn. “De kwaliteit van de data staat voorop.”

De Vereniging Hogescholen (VH) heeft desondanks laten weten niet verder mee te werken aan de uitvoering van de enquête. Maar voor studenten van universiteiten en privaat hoger onderwijs is de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2019 met twee weken verlengd. De  Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) zien vooralsnog genoeg aanknopingspunten om de resultaten te herstellen in een vervolgtraject. Daarnaast worden de onderzoeksresultaten na afronding door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht op betrouwbaarheid.

Ruim 230.000 studenten hebben de enquête reeds ingevuld. Studiekeuze123, de VSNU en de NRTO vinden dat er recht gedaan moet worden aan de mening van deze studenten en geven aan dat de conclusie dat de resultaten onbetrouwbaar zijn, veel te voorbarig is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in