Development

Apps
Vivaldi

Uitdager Vivaldi brengt aanpasbare browser naar Android

Chrome, Firefox en anderen hebben er een concurrent bij.

9 september 2019

Chrome, Firefox en anderen hebben er een concurrent bij.

Vivaldi, een relatief nieuw en klein bedrijf, heeft zijn browser als bèta uitgebracht voor Android-smartphones en -tablets. De computerversie van de Vivaldi-browser krijgt goede recensies en met de app hoopt het bedrijf meer gebruikers te winnen.

De bèta-app van Vivaldi is beschikbaar voor Android-toestellen met versie 5.0 (Lollipop) en hoger. Volgens Vivaldi is de browser stabiel en compleet genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Het is niet bekend wanneer de definitieve app uitkomt. Er is ongeveer elf maanden aan de (bèta) gewerkt, vertelt een woordvoerder desgevraagd aan AG Connect.

Net als de pc-versie (Windows, Linux en Mac) kan Vivaldi voor Android flink worden aangepast door de gebruiker. Wissel tussen een licht en donker thema, gebruik de ingebouwde notitie-functie en stel belangrijke bladwijzers samen.

Synchronisatiefunctie

Vivaldi voor Android kan ook gegevens synchroniseren met de pc-versie. Dat is handig als je de browser op verschillende apparaten gebruikt. Het synchroniseren is optioneel en verloopt altijd via Vivaldi's eigen servers. Het bedrijf heeft eigen functionaliteiten aan een eveneens eigen Chromium-basis toegevoegd. "Onze synchronisatiefunctie gebruikt geen Google-servers. Zo weten we zeker dat onze end-to-end-beveiligde toepassing geen data verstuurt naar Google", legt de Vivaldi-woordvoerder uit. 

Gegevens die je synchroniseert, worden vooraf op je apparaat versleuteld met een wachtwoord dat alleen jij hebt.

Verdienmodel

Vivaldi belooft dat het niet kan meekijken bij zijn gebruikers, en dat het daar ook heeft helemaal geen interesse in heeft. "Veel gebruikers verliezen het vertrouwen in grote techbedrijven. Privacy en beveiliging zijn belangrijker dan ooit." 

De browserdienst zegt geen gebruikersdata te gebruiken voor advertentiedoeleinden of gesponsorde berichten te tonen. Veel andere browsers doen dat wel om geld te verdienen. 

De inkomsten van Vivaldi komen naar eigen zeggen uit financiële afspraken met zoekmachines in de app en pc-versie. Elke keer dat een Vivaldi-gebruiker zoekt via zo'n zoekmachine, krijgt de dienst een kleine vergoeding van de betreffende zoekprovider. Momenteel doen onder andere Ecosia, DuckDuckGo en Bing mee. Je kan ook zoeken via Google, maar dan ontvangt Vivaldi geen geld. 

Het bedrijf heeft nog een inkomstenbron: het toont gesponsorde bladwijzers van onder andere Amazon, Booking.com en Ebay. Die kan je verwijderen. 

Tracking-bescherming kan beter

Hoewel Vivaldi voor Android een uitgebreide en gebruiksvriendelijke browser is, zien verschillende media nog ruimte voor verbetering. De browser biedt op pc en smartphone standaard geen bescherming tegen trackers van derden, die ongevraagd veel persoonlijke informatie verzamelen. Firefox, Microsoft Edge en Brave zijn enkele browsers die daarom standaard trackers blokkeren. Het zou fijn zijn als Vivaldi dat ook gaat doen, schrijft Techcrunch

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.