Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Uber crash

Uber niet vervolgd voor ongeval met zelfrijdende auto

Uber komt in Arizona vooralsnog weg met het dodelijke ongeval door een van zijn autonome auto's.

NTSB-medewerkers onderzoeker crash met zelfsturende Uber © NTSB
6 maart 2019

Uber komt in Arizona vooralsnog weg met het dodelijke ongeval door een van zijn autonome auto's.

Techbedrijf Uber wordt in de Verenigde Staten vooralsnog niet strafrechtelijk vervolgd voor het dodelijke ongeval tijdens een test met een zelfrijdende auto. De aanklagers in de staat Arizona zien "geen basis voor strafrechtelijke aansprakelijkheid".

Het besluit om Uber niet strafrechtelijk te vervolgen, betekent een kopzorg minder voor het bedrijf achter de bekende taxi-app. De firma kampt immers al een lange lijst aan federale onderzoeken, rechtszaken en andere juridische geschillen. Zo lopen er ook onderzoeken van de landelijke verkeersautoriteiten naar het ongeval.

Mens mogelijk wel vervolgd

Waarom de aanklagers van de staat Arizona geen mogelijkheid zien tot strafrechtelijke vervolging is niet bekendgemaakt. Ze willen wel nog aanvullend onderzoek uitvoeren naar de bestuurster die als back-up in de auto zat. Haar hangt mogelijk wel vervolging boven het hoofd op verdenking van dood door schuld.

Het ongeluk dat vorig jaar maart gebeurde in de plaats Tempe was zover bekend de eerste keer dat een voetganger om het leven kwam door een zelfrijdende auto. De aanrijding was gefilmd door een dashcam.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.