Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter en Witte Huis: Nederlander drong niet binnen in Twitteraccount Trump

Twitter en het Witte Huis ontkennen dat de Nederlandse ethische hacker Victor Gevers binnen is gedrongen in het Twitteraccount van Donald Trump. Gisteren meldde onder meer Vrij Nederland dat Gevers het wachtwoord van het account van de Amerikaanse president had geraden. Maar volgens Twitter is hier geen bewijs voor gevonden.
Donald Trump
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Gevers wist naar eigen zeggen op 16 oktober het account van Trump binnen te dringen, nadat hij het wachtwoord van de president binnen zeven pogingen wist te raden. Dat wachtwoord was 'maga2020!'. Het account was niet beveiligd met tweestapsverificatie, waardoor inloggen met een wachtwoord voldoende was. Bewijzen van inlogpogingen deelde Gevers met Vrij Nederland. Ook stelde hij de United States Secret Service op de hoogte van het lek, zodat deze gedicht kon worden.

Zowel Twitter als het Witte Huis stellen nu dat Gevers helemaal niet is binnengedrongen in het account van Trump. "We hebben geen bewijs gezien om deze claim te ondersteunen, ook niet in het artikel dat vandaag in Nederland gepubliceerd is", zegt een woordvoerder van Twitter tegenover The Verge. "We hebben proactief beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd voor een specifieke groep high-profile, verkiezingsgerelateerde Twitteraccounts in de Verenigde Staten, waaronder bij federale takken van de overheid." Welke maatregelen dat zijn, wil Twitter niet vertellen. 

Judd Deere, plaatsvervangend perssecretaris bij het Witte Huis, zegt dat de claims "absoluut niet waar" zijn. "Maar we reageren niet op beveiligingsprocedures rondom de social media-accounts van de President."

Tweede hack

Gevers is in Nederland een bekende ethische hacker, die in de afgelopen 18 jaar ruim 5.600 kwetsbaarheden heeft gemeld bij bedrijven en organisaties. In oktober 2016 wist hij ook al een keer in te breken op het Twitteraccount van Trump. Toen wist hij met enkele vrienden tijdens een hackersconferentie in Gent het wachtwoord van Trump te raden. Dat wachtwoord was destijds 'yourefired'.

Trump zelf zei eerder deze week nog dat niemand ooit gehackt wordt. "Om gehackt te worden, heb je iemand nodig met een IQ van 197 en hij heeft ongeveer 15 procent van je wachtwoord nodig", aldus Trump tijdens een campagne-evenement in Tucson. Een video van de uitspraak ging vervolgens viral op Twitter. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in