Beheer

Security
Trump

'Nederlandse ethische hacker dringt binnen in Twitteraccount Trump'

Wachtwoord was 'maga2020!'. 

Donald Trump © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Gage Skidmore
22 oktober 2020

Wachtwoord was 'maga2020!'. 

De Nederlandse ethische hacker Victor Gevers is naar eigen zeggen het Twitteraccount van de Amerikaanse president Donald Trump binnengedrongen. De president beveiligde zijn account alleen met het wachtwoord 'maga2020!' (Make America Great Again 2020!') en niet met tweestapsverificatie. Het bewijs van de hack deelde Gevers met Vrij Nederland. 

Gevers wist op 16 oktober binnen te dringen in het account. Het wachtwoord wist hij in zeven pogingen te raden, zo vertelt hij aan Vrij Nederland. Eenmaal binnen maakte hij diverse screenshots, die hij met het opinieblad deelde. Een deel van de screenshots bevatten gevoelige informatie, waardoor niet al het bewijsmateriaal gepubliceerd kan worden. 

Hoewel Gevers met zijn toegang onder meer namens het account kon tweeten, het wachtwoord kon veranderen en de privéberichten van Trump kon downloaden, deed hij dat niet. Als ethisch hacker probeerde hij alleen Trump te waarschuwen voor de slechte beveiliging. Maar pogingen om de president te waarschuwen mislukten. Gevers zegt tegenover RTL Nieuws dat hij wel via-via contact heeft gekregen met de United States Secret Service en zo het lek heeft kunnen melden. 

Twitter heeft niet op de hack gereageerd. 

Tweede hack

Victor Gevers is in Nederland een bekende ethische hacker, die onder meer de voorzitter is van het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure. Hij meldde in de afgelopen 18 jaar ruim 5.600 kwetsbaarheden aan bedrijven en organisaties. 

Gevers wist bovendien al een keer eerder in te breken op het Twitteraccount van Trump. In oktober 2016 vond hij met enkele vrienden tijdens een hackersconferentie in Gent het wachtwoord van het account. Dat wachtwoord was toen 'yourefired'. 

De Amerikaanse president zei eerder deze week nog dat niemand ooit gehackt wordt. "Om gehackt te worden, heb je iemand nodig met een IQ van 197 en hij heeft ongeveer 15 procent van je wachtwoord nodig", aldus Trump tijdens een campagne-evenement in Tucson. Een video van de uitspraak ging vervolgens viral op Twitter. 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.