Overslaan en naar de inhoud gaan

Twijfel of Office 365 al marktrijp is

Dat is het oordeel van Paul Burns over Microsofts plannen om zijn 'kantoorautomatisering-as-a-service' eind juni officieel op de markt te brengen. Paul Burns, die zijn bedenkingen uitte tegenover tegenover Network World, is tegenwoordig analist bij NeoVise, na een carrière van 20 jaar bij HP.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Burns baseert zijn oordeel vooral op onvolkomenheden in het aanbod voor kleinere bedrijven. Dat is het marktsegment waar naar verwachting de meeste belangstelling voor dit type diensten bestaat, en waar Microsoft de eerste confrontatie met Google aan moet.

Migratie niet echt makkelijk
Zo is het nog steeds niet echt makkelijk om contacten van bestaande Outlook-clients te migreren naar Office 365. Dat moet handmatig, stuk voor stuk, of met gebruik van Powershell. Dat tool is voor kleinere bedrijven waar weinig IT-expertise beschikbaar is, niet echt makkelijk in gebruik. Burns: "Ik heb Powershell gedownload, maar kwam al snel tot de conclusie dat het veel tijd zou vergen – en als ik een script schrijf, hoe moet ik het dan testen? Hoe weet ik dat het goed is? Wat als ik het verpruts, in al mijn gegevens wis?" Reacties op het Office 365 Community Forum ademen dezelfde geest.

Andere problemen waarover op het forum klachten verschijnen schuilen in het gebruik van verschillende e-mailaccounts – de extra accounts worden slechts eenmaal per uur automatisch gecheckt op nieuwe mail – synchronisatieproblemen met een mobieltje onder Windows bij de agendafunctie en problemen met het opzetten van Sharepoint-sites.

Irritante onvolkomenheden
Burns zelf ondervindt problemen met niet afgeleverde mails, gebrek aan informatie daarover in zijn statusdashboard, en het configureren van Office 365 om samen te werken met een website die gehost werd door een provider die niet met Microsoft-software werkt. Hij zag ook de indeling veranderen van Word-bestanden die hij in Office Web Apps importeerde - terwijl Microsoft juist de compatibiliteit met de 'on premise'-versies van zijn software als troef uitspeelt tegen Google Apps.

Die problemen zijn voor Burns zeker geen reden om office 365 te verlaten. Hij is juist zeer te spreken over de mogelijkheden en de prijsstelling. Maar hij denkt wel dat Microsoft zichzelf geen plezier doet wanneer het een product met dit soort onvolkomenheden in de markt zet.

Oplossing voor 28 juni onzeker
Of Microsoft de problemen voor de lancering op 28 juni heeft opgelost, is niet duidelijk. Network World kon Microsoft daarover geen toezegging ontfutstelen. Uit de reactie op zijn vragen maakt de redactie wel op, dat het gebruik van Powershell vooralsnog wel vereist blijft, als men adressen uit bestaande e-mailclients wil overzetten of bijvoorbeeld medewerkers wil koppelen aan een generiek e-mailadres.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in