Beheer

Privacy
Tweede Kamer

Tweede Kamer wil zo snel mogelijk van Chinese camera's af

Zorgen over mogelijke spionage door China.

10 juni 2022

Zorgen over mogelijke spionage door China.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk van Chinese beveiligingscamera's af die bij overheidsgebouwen en de politie hangen. Dat meldt RTL Nieuws. Er bestaan zorgen dat China de camera's voor spionage gebruikt en via een achterdeurtje mee kan kijken. Het kabinet wil hier eerst onderzoek naar, maar de Tweede Kamer vindt dat dit te lang duurt.

Hoeveel Chinese camera's er precies door de overheid gebruikt worden, is niet bekend. Volgens RTL Nieuws gebruiken zeker vijftig gemeenten de camera's en NOS meldde eerder dat er in Den Haag ruim 130 hingen, onder meer bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Veel camera's zijn van Chinese merken, want die zijn goedkoop. Maar er bestaan dus ook zorgen dat China via die camera's stiekem meekijkt. "Als het aan ons ligt, halen we die rommel zo snel mogelijk van de muur", zegt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski tegenover RTL Nieuws. "Het is hartstikke onwenselijk. We moeten ophouden naïef te zijn. China is een land dat graag wil komen spioneren. En wat doen wij? Wij hangen hier hun camera's op." Naast de VVD zijn ook partijen als D66, PvdA en PVV kritisch. 

Alle camera's een probleem?

Sander Flight, die als onderzoeker en adviseur gespecialiseerd is in cameratoezicht, benadrukte tegenover AG Connect eerder al dat álle camera's een probleem kunnen vormen. “Ik denk dat zo’n beetje elke camera onderdelen bevat die gemaakt worden in China. Nu zijn één of twee merken ineens verdacht omdat Peking mogelijk mee zou kijken. Maar wie zegt dat dit bij andere camera’s wél goed zit?”

Flight stelt daarom dat gemeenten de informatiebeveiliging vooraf goed moeten onderzoeken en goed moeten monitoren op wetgeving. "Je moet een Data Protection Impact Assessment opstellen bij camera’s als ze een groot risico opleveren voor de privacy. Doe dat gewoon altijd, want ook Europese camera’s kunnen aanzienlijke risico’s opleveren. Ook daarvan kunnen de beelden worden opgeslagen op een server waar onbevoegden toegang hebben."

In maart dit jaar kondigde staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitale Zaken nog aan dat ze gaat onderzoeken of er inkoopvoorwaarden gesteld kunnen worden voor technologie uit landen met een offensief cyberprogramma. 

Fabrikant: spionage onmogelijk

Hikvision, een Chinese maker van onder meer beveiligingscamera's, zegt in reactie op de zorgen van de Kamerleden dat meekijken nagenoeg onmogelijk is. De fabrikant benadrukt onder meer dat de camera's alleen door hen gemaakt wordt en verkocht worden aan een distributeur. "Deze distributeur verkoopt deze door aan een installateur, die het product vervolgens aan de klant verkoopt en installeert. Hikvision heeft dus geen enkele toegang tot de camera’s van de klanten en weet vaak niet eens wie hun producten heeft aangeschaft en gebruikt", aldus Fred Streefland, senior director cybersecurity EMEA bij Hikvision, tegenover AG Connect. "Zelfs als China een verzoek zou doen, dan wil en kan Hikvision hier niet aan voldoen!"

Streefland zegt verder dat de eindgebruikers eindverantwoordelijk zijn voor de beveiliging van de camera's en de beelden. "De eindklanten (bijvoorbeeld een gemeente Den Haag) bepalen wie er toegang heeft tot de beelden en zullen vaak de camera’s in een ‘closed circuit’ installeren, vaak ook gebruik makend van een firewall, waardoor er geen directe toegang is met het internet. In dergelijke situaties is het helemaal onmogelijk om externe toegang tot de camera’s te verkrijgen." 

"Hikvision neemt cybersecurity zeer serieus en investeert het meeste van alle andere producenten van IoT apparaten (videocamera’s)", sluit hij af. "Iedere CVE (kwetsbaarheid) die in de geschiedenis van Hikvision is ontdekt, is binnen twee weken gepatcht en volgens de CNA vereisten openbaar gemaakt."

Update 15:40 uur: reactie van Hikvision toegevoegd aan het artikel. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.