Beheer

Security
Tweede Kamer

Tweede Kamer pleit voor onafhankelijke rapporteur cybercrime

Rapporteur kan adviezen geven en bepalen of maatregelen werken.

© CC BY-SA 2.0,  risastla
14 februari 2020

Rapporteur kan adviezen geven en bepalen of maatregelen werken.

De Tweede Kamer wil dat er een Nationaal Rapporteur komt speciaal voor internetcriminaliteit. Deze Rapporteur moet adviezen geven over de aanpak van cybercrime en vaststellen of bepaalde maatregelen effectief zijn. Een ruime meerderheid is voor de aanstelling van zo'n Rapporteur, meldt de NOS

De Nationaal Rapporteur moet een onafhankelijke instantie zijn, die zich met cybercrime bezighoudt en daarover rapporteert aan het kabinet. Het initiatief komt van Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA. Volgens haar wordt cybercrime nauwelijks als probleem erkend en slachtoffers niet geholpen. " "Er moeten nog veel stappen gezet worden op het gebied van preventie, opsporing en vervolging."

Bovendien is de geregistreerde criminaliteit volgens Van Toorenburg met name toegenomen vanwege de hoge stijging van online misdaad. Met een Nationaal Rapporteur moeten dergelijke problemen aangepakt worden. 

Werkt voor mensenhandel

Nederland heeft sinds 2000 al een Nationaal Rapporteur voor mensenhandel, die jaarlijks aan het kabinet rapporteert over de aanpak van dit probleem. Volgens Van Toorenburg werkt die aanpak bij de mensenhandel en ze heeft goede hoop dat dit ook voor cybercrime gaat gelden.

De Tweede Kamer stemt dinsdag over het plan.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.