Management

Juridische zaken
iCloud

Twee jaar celstraf voor iCloudhacker

Oud VVD-politicus hackte iCloud-, chat- en mailaccounts.

© Apple
24 december 2019

Oud VVD-politicus hackte iCloud-, chat- en mailaccounts.

Oud VVD-politicus Mitchell van der K. is veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Van der K. hackte gedurende meerdere jaren iCloud-, chat- en mailaccounts en stal daarbij seksueel getint materiaal. Naast de celstraf krijgt hij ook een proeftijd van drie jaar.

Voor de rechtbank in Haarlem staat vast dat de 35-jarige voormalige politicus uit Almere de hacks pleegde. Ook ondernam hij pogingen om andere accounts binnen te dringen. 

De accounts waren onder meer van bekende Nederlanders. Van der K. ging na de hacks opzoek naar seksueel getinte foto's en films. Een deel van het materiaal dat hij stal, werd later op het internet geplaatst. De rechtbank achtte echter niet bewezen dat Van der K. ook degene was die het materiaal op het internet plaatste. 

In totaal deden 43 mensen aangifte tegen Van der K. Onder anderen vlogster  Laura Ponticorvo en oud-hockeyinternational Fatima Moreira de Melo werden het slachtoffer van Van der K. Naast bekende Nederlanders waren ook ex-collega's en bekenden van de familie van de voormalig politicus het doelwit van de hacks. 

In totaal drong Van der K. bij meer dan tweehonderd iCloud-, chat- en mailaccounts binnen. 

'Onder dwang gedaan'

Van der K. zei begin deze maand nog in de rechtbank dat hij de hacks onder druk heeft uitgevoerd. Hij zei deel uit te maken van een netwerk dat in een besloten groep op het internet gestolen beelden deelde. Wilde hij in het materiaal rondkijken, dan moest hij zelf ook wat aanleveren. "Het was voor wat, hoort wat", aldus Van der K. destijds. 

De voormalige politicus zei verder niets te maken te hebben gehad met de publicatie van het materiaal op het internet.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.