Innovatie & Strategie

Security
EU hackers

'Turkse staatshackers nemen Europese doelen op de korrel'

Hackers die belangen van Turkije 'behartigen' zouden achter recente hackgolven zitten.

27 januari 2020

Hackers die belangen van Turkije 'behartigen' zouden achter recente hackgolven zitten.

Hackers die actief zijn voor de Turkse overheid hebben volgens Britse en Amerikaanse bronnen zeker 30 organisaties in Europa en het Midden-Oosten aangevallen. De doelwitten omvatten ministeries, ambassades, beveiligingsdiensten maar ook bedrijven en andere groepen. De aanvallers wilden waarschijnlijk spionage plegen, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme overheidsfunctionarissen.

De hackers vielen onder meer de maildiensten van de regeringen van Griekenland en Cyprus aan, schrijft Reuters. Ook de nationale veiligheidsadviseur van Irak was een doelwit, evenals de inlichtingendiensten van Albanië, zo vertellen de anonieme bronnen aan het Amerikaanse persbureau. De hackers hadden het naar verluidt ook gemunt op Turkse organisaties als de nationale afdeling van de vrijmetselaars. Deze specifieke aanvallen zouden eind 2018 en begin 2019 zijn uitgevoerd, maar een bredere set aanvallen zou nog lopende zijn.

Herleiding van daders

De conclusie dat Turkije achter de aanvallen moet zitten, baseren de bronnen van Reuters onder meer op de gedupeerden. Het gaat om landen en organisaties waar Turkije grote belangen heeft. Ook de manier van werken van de hackers, en de gebruikte infrastructuur, lijkt op eerdere aanvallen die aan Turkije zijn toegeschreven. De aanvallers wisten nietsvermoedende functionarissen naar nagemaakte sites te leiden. Zo zouden ze onder meer wachtwoorden in handen kunnen krijgen.

Naast bovengenoemde twee factoren is er nog een derde factor voor de herleiding naar hackers met het Turkse staatsbelang voor ogen. Dit is informatie in vertrouwelijke inschattingen van inlichtingendiensten, die de drie anonieme bronnen van Reuters zouden hebben ingezien. De twee Britse en één Amerikaanse overheidsfunctionaris hebben details van deze geheime inschattingen niet met het persbureau gedeeld.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Ruud Schmeitz 03 februari 2020 13:14

Uit bovenstaande reaktie van 31 JANUARI 2020 05:01 :

"Ik ben MONIQUE DUCK, een aandeelhouder en financiële operator."
en
"In samenwerking met bankpartners in de hele Europese Unie worden onze kredietaanbiedingen door de Bank aangeboden voor de veiligheid van de transactie voor iedereen."

Dit lijkt in het gunstigste geval op een ordinaire advertentie , met een link naar een email-adres . Of het ook oplichting is weet ik niet , omdat ik uiteraard niet op de link geklikt heb .

Maar wel vreemd dat dit als 'REACTIE' staat , op een artikel over Turkse staatshackers .

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.