Overslaan en naar de inhoud gaan

'Turkse staatshackers nemen Europese doelen op de korrel'

Hackers die actief zijn voor de Turkse overheid hebben volgens Britse en Amerikaanse bronnen zeker 30 organisaties in Europa en het Midden-Oosten aangevallen. De doelwitten omvatten ministeries, ambassades, beveiligingsdiensten maar ook bedrijven en andere groepen. De aanvallers wilden waarschijnlijk spionage plegen, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme overheidsfunctionarissen.
hackers Europa

De hackers vielen onder meer de maildiensten van de regeringen van Griekenland en Cyprus aan, schrijft Reuters. Ook de nationale veiligheidsadviseur van Irak was een doelwit, evenals de inlichtingendiensten van Albanië, zo vertellen de anonieme bronnen aan het Amerikaanse persbureau. De hackers hadden het naar verluidt ook gemunt op Turkse organisaties als de nationale afdeling van de vrijmetselaars. Deze specifieke aanvallen zouden eind 2018 en begin 2019 zijn uitgevoerd, maar een bredere set aanvallen zou nog lopende zijn.

Herleiding van daders

De conclusie dat Turkije achter de aanvallen moet zitten, baseren de bronnen van Reuters onder meer op de gedupeerden. Het gaat om landen en organisaties waar Turkije grote belangen heeft. Ook de manier van werken van de hackers, en de gebruikte infrastructuur, lijkt op eerdere aanvallen die aan Turkije zijn toegeschreven. De aanvallers wisten nietsvermoedende functionarissen naar nagemaakte sites te leiden. Zo zouden ze onder meer wachtwoorden in handen kunnen krijgen.

Naast bovengenoemde twee factoren is er nog een derde factor voor de herleiding naar hackers met het Turkse staatsbelang voor ogen. Dit is informatie in vertrouwelijke inschattingen van inlichtingendiensten, die de drie anonieme bronnen van Reuters zouden hebben ingezien. De twee Britse en één Amerikaanse overheidsfunctionaris hebben details van deze geheime inschattingen niet met het persbureau gedeeld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in