Loopbaan

Carriere
TU Delft campus

TU Delft benoemd tot beste Nederlandse tech-universiteit

TU Delft scoort met 50e positie op internationale ranglijst van universiteiten.

© TU Delft
21 juni 2019

TU Delft scoort met 50e positie op internationale ranglijst van universiteiten.

De Technische Universiteit Delft is met de vijftigste plek op de QS World University Ranking de beste Nederlandse universiteit. De TU Delft is twee plaatsen hoger uitgekomen dan op de voorgaande 2019-editie van deze internationale universiteitenranglijst. In de 2019-sublijst van technische universiteiten wereldwijd staat de TU Delft op de zeventiende plaats.

Met de vijftigste plaats in de algehele universiteitenlijst bevindt de TU Delft zich in de top 5 procent van best presterende universiteiten in de QS Ranking, meldt de universiteit. De totale lijst bestaat namelijk uit duizend universiteiten uit landen van over de hele wereld. QS bekeek meer dan 1600 universiteiten. Sinds 2014 is de TU Delft in de QS-ranglijst met 45 plaatsen gestegen.

UvA en TU/e dalen

In de vers verschenen 2020-editie is de tweede Nederlandse universiteit de UvA (Universiteit van Amsterdam). De UvA heeft de 64e plaats behaald en is daarmee de enige andere Nederlandse universiteit die bij de eerste honderd is. Wel daalde de UvA, want de vorige keer stond deze instelling op 57. De derde Nederlandse universiteit op de ranglijst is de TU Eindhoven (TU/e), die ook is gedaald ten opzichte van de 2019-editie. De TU/e staat nu op plaats 102, gezakt vanaf positie 99.

De Universiteit Groningen is de vierde Nederlandse instelling met een notering op 114. Daarna volgt op 118 de Universiteit Leiden, op 120 de Universiteit Utrecht, en op 125 de Universiteit Wageningen. Erasmus en Twente volgen op respectievelijk plaats 183 en 186. Nederland heeft in totaal negen universiteiten op de lijst. Het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) is opnieuw benoemd tot de beste universiteit ter wereld. Dit Amerikaanse instituut behoudt daarmee de toppositie die het al sinds de 2012-editie van de ranglijst bekleedt.

Sublijst tech-universiteiten

De QS-Ranking wordt, net als de Shanghai-ranking en de THE-ranking, als een van de meest toonaangevende universiteitsranglijsten van de wereld gezien. QS hanteert ook diverse categorieën, waaronder een voor technische universiteiten. Deze is op dit moment nog niet gepubliceerd voor 2020. Op de tech-lijst van vorig jaar prijkt de TU Delft op de 17e plaats, en de TU/e op de 89e.

Derde in deze categorie is de Universiteit Twente op de 166e plaats, gevold door de UvA op de 194e plaats. De Universiteit Utrecht staat op de 233e plaats, Leiden heeft de 300e positie, op de voet gevolgd door Groningen op de 302e plek. De VU komt uit op 362 en Erasmus valt in de grote groep van 401 tot 450. QS zet sommige universiteiten op gedeelde posities. Hierdoor zijn de niet individueel genummerde universiteiten in de honderdtalgroepen boven de 398 niet goed te duiden qua exacte positie.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
2
Reacties
Varengan 22 juni 2019 10:49

@Jan van der Zanden Ik dacht hetzelfde.

Jan van der Zanden 21 juni 2019 16:23

Benieuwd wat de impact van al die nieuwe technische vrouwen op deze lijst gaat hebben voor de TU Eindhoven.......

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.