Overslaan en naar de inhoud gaan

TSMC denkt antwoord te hebben op grootste vervuiling IT-industrie

De grootste chipfabrikant ter wereld, het Taiwanese TSMC, zegt in 2050 volledig CO2-neutraal te produceren. Daarmee raakt de IT-industrie een belangrijke bron van vervuiling kwijt.
TSMC
© Shutterstock
Shutterstock

Niet het energieverbruik van computerapparatuur zoals bijvoorbeeld een laptop, levert de grootste CO2-voetafdruk op. Van de totale CO2-emissie in de levensduur, inclusief vervoer naar de gebruiker, gebruik en recycling komt maar liefst 74% voor rekening van de productie. Daarvan is weer de helft afkomstig van de productie van chips. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de universiteit van Harvard waar Arstechnica over schrijft.

TSMC heeft de handschoen opgenomen en komt nu met een verklaring dat het bedrijf de stijging van CO2-emissies wil hebben afgevlakt in 2025. Vervolgens wil het bedrijf in 2050 volledig CO2-neutraal produceren. Op dit moment stoot het bedrijf naar schatting zo'n 15 miljoen ton aan broeikasgas uit. Dat is ongeveer dezelfde hoeveelheid als een land als Ghana in een heel jaar uitstoot.

Windenergie is de toekomst

Hoewel TSMC al langer werkt aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, zorgt de introductie van steeds maar weer verfijndere chiptechnologie zoals EUV-litografie weer voor een tegendraadse beweging. De opdracht die het bedrijf zich stelt, is dus enorm. De grote winst moet komen van een overschakeling van een kolen- en gasgedreven energievoorziening naar milieuvriendelijker alternatieven. Nu gebruikt het bedrijf slechts 20% nuceaire en hernieuwbare energie. Het bedrijf gaat nu onder meer overschakelen op windenergie, waarvoor het bedrijf een contract heeft gesloten met een nog in aanbouw zijnd windmolenpark dat 920 MW stroom moet gaan leveren vanaf 2026. TSMC heeft de volledige capaciteit voor 20 jaar gekocht.

Maar daarmee is TSMC er niet. Bij de chipproductie komen naast CO2, nog andere broeikasgassen vrij, zoals  fluoromethaan, carbontetrafluoride en hexafluoroethaan. Die hebben de hinderlijke eigenschap ook nog eens heel langzaam af te breken. Er zijn inmiddels alternatieve productiemethoden beschikbaar waarbij deze stoffen niet vrijkomen, maar die zijn niet toepasbaar in de huidige chipfabrieksopstellingen. Het wachten is daarom op de vervanging van deze oudere machines.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in