Overslaan en naar de inhoud gaan

Trump zet Huawei-CFO in als onderpand in handelsoorlog met China

De Amerikaanse president Donald Trump wil zich mengen in de zaak van het ministerie van Justitie tegen Huawei en de in Canada gearresteerde topvrouw van dat bedrijf. Trump hint op vrijlating en ontslag van vervolging voor de dochter van Huawei's oprichter als dat een einde maakt aan de lopende handelsoorlog tussen zijn regering en productiegrootmacht China.
Donald Trump
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De in Canada opgepakte Meng Wanzhou is onder meer financieel directeur (CFO) van de Chinese telecomleverancier. Dat bedrijf wordt door de VS verdacht van het schenden van sancties tegen Iran. Huawei zou middels een onofficieel dochterbedrijf handel hebben gedreven met dat Midden-Oosterse land. Daarbij zou Wanzhou hebben gelogen over de dochteronderneming tegen Amerikaanse en multinationale banken.

Op borgtocht vrij

De topvrouw is opgepakt tijdens een overstap van internationale vluchten. Dit is gedaan op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten, die nu uitlevering bepleiten bij de Canadese rechter. Die heeft gister het verzoek van de verdachte gehonoreerd om op borgtocht vrij te komen. Ze is nu, 10 dagen na haar arrestatie, op vrije voeten voor een borgbedrag van 10 miljoen Canadese dollars (zo'n 6,6 miljoen euro). Als voorwaarde voor haar borg moet ze een enkelmonitor dragen en binnenshuis blijven tussen elf uur 's avonds en zes uur 's ochtends, meldt onder meer persbureau Reuters.

De Amerikaanse president Donald Trump mengt zich nu in de diplomatieke rel die is ontstaan door de arrestatie van de Huawei-topvrouw. De zelfverklaarde succesvolle zakenman heeft tegenover Reuters verklaard dat hij zal ingrijpen in de zaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie als dit één van twee doelen kan dienen. De eerste is het steunen van Amerikaanse belangen voor de nationale veiligheid. De tweede is het helpen van de huidige, doorlopende inspanningen om tot een handelsakkoord met China te komen.

Dubbele prijsstijgingen internationaal

De regering Trump en het grote Aziatische land zijn verwikkeld in een handelsoorlog, waarbij beide zijden elkaar importheffingen opleggen. Dit raakt bedrijven en consumenten wereldwijd doordat veel van de internationaal gebruikte ICT-middelen uit de VS komen. Tegelijkertijd wordt het gros daarvan, net als andere goederen, gefabriceerd of geassembleerd in China. Sommige producten kunnen dus dubbele prijsstijgingen krijgen door de wederzijdse taxaties. Ondertussen zouden Amerikaanse ICT-bedrijven hun topmensen waarschuwen voor het risico van arrestatie door China, meldt The New York Times. De vrees is dat de Chinese autoriteiten dit dan doen als tegenzet voor het oppakken van Wanzhou.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in