Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Trump

Trump zet Huawei-CFO in als onderpand in handelsoorlog met China

Gearresteerde Huawei-CFO ingezet als onderdeel van mogelijk handelsakkoord met China.

Donald Trump © CC BY 2.0 - Flickr.com Gage Skidmore
12 december 2018

Gearresteerde Huawei-CFO ingezet als onderdeel van mogelijk handelsakkoord met China.

De Amerikaanse president Donald Trump wil zich mengen in de zaak van het ministerie van Justitie tegen Huawei en de in Canada gearresteerde topvrouw van dat bedrijf. Trump hint op vrijlating en ontslag van vervolging voor de dochter van Huawei's oprichter als dat een einde maakt aan de lopende handelsoorlog tussen zijn regering en productiegrootmacht China.

De in Canada opgepakte Meng Wanzhou is onder meer financieel directeur (CFO) van de Chinese telecomleverancier. Dat bedrijf wordt door de VS verdacht van het schenden van sancties tegen Iran. Huawei zou middels een onofficieel dochterbedrijf handel hebben gedreven met dat Midden-Oosterse land. Daarbij zou Wanzhou hebben gelogen over de dochteronderneming tegen Amerikaanse en multinationale banken.

Op borgtocht vrij

De topvrouw is opgepakt tijdens een overstap van internationale vluchten. Dit is gedaan op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten, die nu uitlevering bepleiten bij de Canadese rechter. Die heeft gister het verzoek van de verdachte gehonoreerd om op borgtocht vrij te komen. Ze is nu, 10 dagen na haar arrestatie, op vrije voeten voor een borgbedrag van 10 miljoen Canadese dollars (zo'n 6,6 miljoen euro). Als voorwaarde voor haar borg moet ze een enkelmonitor dragen en binnenshuis blijven tussen elf uur 's avonds en zes uur 's ochtends, meldt onder meer persbureau Reuters.

De Amerikaanse president Donald Trump mengt zich nu in de diplomatieke rel die is ontstaan door de arrestatie van de Huawei-topvrouw. De zelfverklaarde succesvolle zakenman heeft tegenover Reuters verklaard dat hij zal ingrijpen in de zaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie als dit één van twee doelen kan dienen. De eerste is het steunen van Amerikaanse belangen voor de nationale veiligheid. De tweede is het helpen van de huidige, doorlopende inspanningen om tot een handelsakkoord met China te komen.

Dubbele prijsstijgingen internationaal

De regering Trump en het grote Aziatische land zijn verwikkeld in een handelsoorlog, waarbij beide zijden elkaar importheffingen opleggen. Dit raakt bedrijven en consumenten wereldwijd doordat veel van de internationaal gebruikte ICT-middelen uit de VS komen. Tegelijkertijd wordt het gros daarvan, net als andere goederen, gefabriceerd of geassembleerd in China. Sommige producten kunnen dus dubbele prijsstijgingen krijgen door de wederzijdse taxaties. Ondertussen zouden Amerikaanse ICT-bedrijven hun topmensen waarschuwen voor het risico van arrestatie door China, meldt The New York Times. De vrees is dat de Chinese autoriteiten dit dan doen als tegenzet voor het oppakken van Wanzhou.

2
Reacties
Lezer#3551 Karman 13 december 2018 18:58

Beste Peter,
De penalty stip lijkt me voor jasper een uitstekende positie. Hij heeft inderdaad een open doel voor zich na de overtreding die tot de penalty geleid hebben.

Peter Mul 12 december 2018 21:04

Beste Jasper Bakker,

U blijft deze website gebruiken om anti-Trump verhalen van zijn politieke tegenstanders te herhalen, terwijl die bewezen nepnieuws zijn.

In mijn bedrijf zou u daarom op de penalty stip geplaats worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.