Management

Traditioneel datacentrum verdwijnt
Binnen 7 jaar sluit 80% van bedrijven eigen datacentrum, volgens Gartner.
Binnen 7 jaar sluit 80% van bedrijven eigen datacentrum, volgens Gartner.
Het aantal argumenten om een eigen datacentrum aan te houden, neemt steeds verder af.
De IT-afdeling heeft als belangrijkste taak de bedrijfsvoering zo wendbaar mogelijk te maken, snel nieuwe markten te kunnen betreden en zo dicht mogelijk bij de afnemers diensten aan te bieden om latency te bedwingen. Steeds vaker komen daar nieuwe infrastructuurtoepassingen bij kijken zoals Internet of Things, edge-services en software as a service die in een groeiend aantal variaties door cloudaanbieders worden aangeboden. Dan blijven er uiteindelijk weinig taken over die in het rekencentrum blijven draaien en de redenen om het datacentrum aan te houden, nemen af.
De verandering vindt niet plaats van vandaag of morgen. Maar David Cappuccio, VP bij Gartner verwacht dat in 2025 80% van de organisaties het eigen datacentrum heeft gesloten. Nu is dat 10%.
Belang infrastructuur verdwijnt
De belangrijkste drijfveer voor de verandering is het verlaten van de traditionele strategische besluitvorming gebaseerd op de IT-infrastructuur. Bij de succesvolle 'infrastructure en operations leaders' - zoals Cappuccio ze omschrijft - draait het vooral om de applicatieportfolio en niet meer om de fysieke infrastructuur. Het aanbod aan nieuwe toepassingen in de cloud versnelt dat proces. Verder verschuift de aandacht naar een goede klantervaring. Organisatie hebben wat dat betreft niet altijd een goede reputatie met de diensten die ze vanuit hun eigen infrastructuur leveren.
Organisaties gaan in toenemende mate hun infrastructuur betrekken van een digitaal ecosysteem waarbij samengewerkt wordt met dienstverleners. Daarbij moet de opdrachtgever zich bewust zijn van het creëren van een wendbare omgeving waarbij makkelijk kan worden geschakeld tussen verschillende cloudaanbieders. Zo kan tegemoet gekomen worden aan verwachtingen ten aanzien van latency, maar ook aan regulatoire vereisten zoals GDPR.
Commercieel gezien snap ik deze uitspraak, maar zeg nu zelf:
Zou u uw HART buiten uw lichaam laten kloppen?
Cloud/xAAS diensten is weer een vd vele trend/hypes in de wereld van ICT.
Als het gaat om kritische systemen bijv. communicatie, alarmeringen in bijv zorg omgevingen, zou ik niet teveel afh. willen zijn van publieke verbindingen en publieke beheerpartijen v.w.b. business continuity.
Cloud is zeker niet goedkoper, schaalbaar tot op zekere hoogte, maar cloud kent ook veel mitsen en maren.
Zelfs in PAAS en IAAS omgevingen heb je in 1x dc te doen met SHARED USE van componenten bijv. virtuele firewalls op 1x fysieke fw. Wil je geen shared use en vergelijk je dan de kosten dan is het prijsverschil nihil.
Als je kijkt naar alle factoren, zoals lics, personeel, kennis, verbindingen, security etc. etc. dan zie je dat de prijzen van dc's soms nog zelfs wat hoger liggen.
Door scherpere inkoop van componenten, optimaal gebruik apoaratuur en vloeroppervlak, SPLA lics, op sommige plekken in backbone shared use toepassen in privat space, bulk stroom inkoop etc. etc. kan men de prijs (nog) vaak lager houden, maar als klant moet je vaak investeren in goede DC verbindingen en colocatie van apparatuur e.d.
Besef ook dat dc's meerdere klanten bedienen en hoewel u de belangrijkste klant bent, net als al die andere, staat u toch vaak 3e wachtende in de rij als er problemen zijn. Buiten kantooruren springen vaak engineers op afstand van thuis bij...met alle vertragingen en irritaties die ik bij veel bedrijven hoor.&&
Wat ook veel bedrijven vergeten is de impact van regievoering indien je in de cloud gaat....
Los van juridische docs bijv. NDA's, ontbindingsdocs e.d. Denkt u na over in welke vorm en binnen welke tijd en hoevaak het dc dit moet opleveren etc. etc..
Ik durf te stellen dat 95% vd bedrijven risicovol in de cloud zijn gestapt en niet naar dergelijke zaken heeft gekeken.
Pas als het fout gaat, ontdek je in wat voor wespennest je terecht bent gekomen
Kortom: Veel managers volgen hun collega's en gaan af op de mooie verkooppraatjes, maar cloud is zeker niet zaligmakend en 99,9% kijkt onvoldoende naar de risico's die erbij komen kijken. Gelukkig gaat er nog relatief weinig fout, maar gaat het fout, dan is de cloud vaak heel stout.
Core business die gevoelig is kun je m.i. beter in eigen huis doen, bep. vormen van cloud kunnen zeker een goede aanvulling zijn op, maar weeg wel alle aspecten mee voor zover je dat (zelf) kunt overzien.
Dit is zeer complex en m.i. is 99% vd experts hiertoe niet eens in staat.
Gaat je dc failliet dan heb je bij Private cloud een uitdaging. Je kunt nl. geen eigenaarschap overleggen van componenten en data. De app. in dc kun je ook niet labelen met app. is eigendom van...
Men is wel aan het werken aan een wet die continuiteit tot op zekere hoogte garandeert bijv. 1 mnd om over te gaan naar ander dc....tegen hoofdprijs en max. impact risk....zolang het goed gaat lijkt het leuk, maar ik heb helaas deze keerzijde ook meegemaakt bij klanten.
DC's zijn er in vele soorten en smaken en moeten aansluiten bij uw behoefte.
bedrijven als netapp, voiss, DHPA hebben veel ervaringen, maar worstelen ook dagelijks nog met deze materie.
Een cloudmix is mogelijk de oplossing. KPN heeft dit al grotendeels in hun DC EHV zitten.
Het zou ook kunnen zijn dat er branche specifieke DC's gaan ontstaan, die bijv. aanluiten bij transport, zorg, financieel etc. omdat dat commercieel gezien lekker verkoopt.
Public cloud is nog erger, dan ben je niet eens eigenaar van je data, ondanks dat de getekende papieren andere tekst behelst.
Zoals Cruijf zei: Elk nadeel heb zijn voordeel en andersom.
Veel bedrijven stappen binnen 1 jaar over van on-premise naar cloud.
Met alle respect als je dit volledig en goed doet, kost dit vaak 2-3 jaar vanaf idee tot realisatie en zelfs dan mis je nog dingen in gemaakte afspraken. Zolang het goed gaat, hoef je niet terug te vallen op gemaakte afspraken, maar als het fout gaat, dan ben je blij dat je dit intensief gedaan hebt.
Kortom denk goed na wat je met je hart doet, een vinger missen is al vervelend, maar ja je hart moet wel blijven kloppen om te blijven bestaan.
Denk dus goed na over de reis naar de cloud, hoe je dat aanvliegt. Er zijn meerdere varianten en formules in de cloud. Technisch gezien zijn er al ca. 10x inrichtingsconcepten van dc's die van invloed kunnen zijn op uw type bedrijfsvoering.
Stap dus niet klakkeloos in de cloud, zoals iedereen dat nu schijnbaar doet. Ben niet bang om even langer achter de kudde aan te lopen en te kijken waar de andere naar toe gaat.
Kortom denk goed na wat je met je hart doet, een vinger missen is al vervelend, maar ja je hart moet wel blijven kloppen om te blijven bestaan. En nogmaals cloud is niet zaligmakend.
Ik zeg dus zeker niet NIET DOEN, maar doe het weloverwogen bewust en kijk goed wat het voor toegevoegde waarde biedt voor uw organisatie
Het controle houden over je Applicatie Workloads ongeacht waar deze staan. Bij Amazon, KPN, Google, Microsoft, BT en vele andere private en publieke Cloud providers. Klanten verliezen hun controle doordat men geen inzichten meer heeft in de verkeersstromen en de applicatie afhankelijkheden. Whitelisting, Policy Lifecycle Management en Applicatiesegmentatie zijn hierbij key om ingeregeld te hebben.