Innovatie & Strategie

Infrastructuur
slak, traag

Traag internet levert België dagelijkse EU-boete op

Onvolledige uitvoering van EU-richtlijn voor snel internet leidt nu tot dagelijkse dwangsom voor België.

© Pixabay CC0 Public Domain
8 juli 2019

Onvolledige uitvoering van EU-richtlijn voor snel internet leidt nu tot dagelijkse dwangsom voor België.

België moet een dwangsom van 5000 euro per dag aan de Europese Commissie betalen omdat het een EU-richtlijn uit 2014 over snel internet niet volledig heeft uitgevoerd. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. Het is voor het eerst dat het hof in Luxemburg een lidstaat een dwangsom oplegt bij een eerste veroordeling.

De richtlijn van de Europese Unie schrijft voor dat bestaande infrastructuur van nutsbedrijven wordt gebruikt om breedbandinternet sneller en goedkoper aan te leggen. "Voor de uitrol van elektronische communicatienetwerken is het voor exploitanten van elektronische communicatienetwerken en met name voor nieuwkomers veel efficiënter bestaande fysieke infrastructuur te hergebruiken, zoals infrastructuur van andere nutsbedrijven, met name in gebieden waar geen geschikt elektronische communicatienetwerk beschikbaar is of waar het uit economisch oogpunt niet haalbaar is om nieuwe fysieke infrastructuur op te zetten", aldus de richtlijn.

En niet goed gemeld

De Belgische overheid had dit uiterlijk op 1 januari 2016 omgezet moeten hebben in wetgeving. Dat is echter niet gebeurd, wat nu dus wordt beboet. Daarbij is het in gebreke blijven qua wetgeving niet de enige nalatigheid die nu wordt bestraft. De federale regering heeft het niet omzetten van de richtlijn in eigen wetgeving niet goed doorgegeven aan de Europese Commissie (EC), zo meldt persbureau ANP.

De EC is in 2017 dan ook naar het EU-hof gestapt met het verzoek een dwangsom van ruim 6000 euro per dag op te leggen zolang er geen maatregelen worden getroffen. Aanvankelijk was de eis een strafbetaling van bijna 55.000 euro per dag, maar dat is naar verlaagd omdat België wel vooruitgang heeft geboekt, zo valt te lezen in het vonnis. Deze vooruitgang is gemaakt sinds de zaak is aangespannen bij het European Court of Justice (ECJ).

Versus VS en Azië

Het Brusselse gewest is daarbij een opvallend gebied. Die zetel voor EU-organen als de EC en het Europese Parlement (EP) loopt namelijk nog achter. De EC ziet algemene beschikbaarheid van breedband als middel om economische groei te bevorderen en om de EU beter te laten concurreren met de Verenigde Staten en Azië. De EU-richtlijn uit 2014 moest dit dus realiseren door minimale vereisten op te leggen.

In het verdrag van Lissabon uit 2007 zijn de regels voor het omzetten van EU-wetgeving aangescherpt, zodat lidstaten een inbreuk zo snel mogelijk aanpakken. Voor die tijd kon het jaren duren voordat een boete kon worden opgelegd na een eerste veroordeling.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.