Management

Governance
Dorsey Zuckerberg

Topmannen Facebook en Twitter waarschuwen voor uithollen internet

Vrijheid van meningsuiting in het geding.

Jack Dorsey en Mark Zuckerberg © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
28 oktober 2020

Vrijheid van meningsuiting in het geding.

Mark Zuckerberg en zijn evenknie van Twitter, Jack Dorsey, vrezen een uitholling van het internet als sociale media meer aan banden worden gelegd. Zij stellen dit in verklaringen die ze woensdag gaan afleggen in de Amerikaanse Senaat. Ook Google (Alphabet) moet verschijnen en waarschuwt voor negatieve gevolgen. De verklaringen werden dinsdag al naar buiten gebracht.

Facebook, Twitter en Google zijn nu nog beschermd tegen rechtszaken over de inhoud die gebruikers plaatsen op hun onlineplatformen. Volgens de drie megabedrijven is die bescherming, vastgelegd in een wet uit 1996, cruciaal voor de vrijheid van meningsuiting op het internet.

Dorsey vreest anders een ineenstorting van de manier hoe er nu op het internet wordt gecommuniceerd. En Zuckerberg sluit niet uit dat sociale mediabedrijven zonder die bescherming meer gaan censureren om juridische stappen te voorkomen.

Politici in Washington daarentegen maken zich, ook in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen, steeds meer zorgen om de toenemende macht van de drie bedrijven. Ook president Trump, een fanatiek twitteraar, uitte felle kritiek nadat tweets van hem werden verwijderd of van een waarschuwing werden voorzien. Er gaan dan ook stemmen op om de bewuste wet te wijzigen.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Kees Noorlander 28 oktober 2020 18:15

Het zijn juist deze grote bedrijven, die de vrijheid van meningsuiting beperken door hun toenemende censuur.
In Israël heeft men daar wat aan gedaan: Facebook werd bedreig, dat als bepaalde censuur niet stopt, Facebook verantwoordelijk zal worden gehouden voor alle inhoud die gebruikers plaatsen op hun onlineplatformen. Toen gaf Facebook weer bepaalde geblokkeerde accounts vrij.

Eric-Jan H te D 28 oktober 2020 12:40

Ik begrijp hieruit dat de beide heren hebben geconstateerd dat de maatregelen die zij de laatste tijd hebben getroffen om de verspreiding van desinformatie igv de Amerikaanse verkiezingen te voorkomen negatief hebben uitgepakt voor hun inkomsten.

Dat had ik hen voor het treffen van die maatregelen ook wel kunnen vertellen.

Desinformatie is á priori controversieel en geeft aanleiding voor heftige discussies die lang kunnen aanhouden. In het bedrijfsmodel van beide heren betekent dit: Veel clicks en veel ad's. Iets wat je weinig zult aantreffen bij het aanbieden van een waarheid als een koe. Een enkele like door de lezer is alles wat er dan geoogst wordt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.