Management

Branche
Topambtenaren: digitalisering krijgt vaste plek aan bestuurstafel

Topambtenaren: digitalisering krijgt vaste plek aan bestuurstafel

Aan informateur Willink schrijven ze dat ze inzetten op vergaande kennis van digitalisering en ict in top van de rijksdienst.

14 april 2021

Aan informateur Willink schrijven ze dat ze inzetten op vergaande kennis van digitalisering en ict in top van de rijksdienst.

Niet alleen zijn er aanvullende investeringen nodig, ook moeten er fundamentele keuzes worden gemaakt. Volgens de ambtelijke top van de ministeries staat Nederland aan het begin van het maatschappelijke debat over de regulering van de digitale wereld. "Hoe willen wij als overheid en samenleving non-discriminatie, privacy, autonomie, vrijheid van meningsuiting, kiesrecht, menselijke waardigheid en procedurele rechtvaardigheid ook in een digitale wereld borgen?"

Behalve tijd, geld en personeel is er een gezonde ict nodig om het vertrouwen in de overheid te herstellen. Maar het rijk moet nog een flinke stap zetten voordat ict en digitalisering als vanzelfsprekend helpen bij het beantwoorden van de belangrijke vraagstukken, schrijven de secretarissen-generaal aan informateur Herman Tjeenk Willink. "Daarom geven wij digitalisering een vaste plek aan de bestuurstafel en zetten we in op vergaande kennis van digitalisering en ict in de top van de rijksdienst."

Flinke investering

Om te voorkomen dat de taak van de bescherming van de samenleving te zwaar wordt voor de overheid, is het belangrijk dat de bedrijven en burgers digitaal weerbaar zijn. Daarom zal er meer worden samengewerkt met onderwijs, wetenschap, veiligheidsdiensten, economische sectoren en het Nationaal Cyber Security Centre. ‘Dit alles kan niet zonder flinke investering in capaciteit, systemen, expertise en bewustwording, in alle niveaus van de rijksdienst.’

"Verdergaande digitalisering is alleen mogelijk met intensieve publieke, private en wetenschappelijke samenwerking." Samenwerking met het bedrijfsleven wordt vaker aangehaald als oplossing voor grote vraagstukken zoals digitalisering. Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) wijst er herhaaldelijk op wanneer hij op de problematiek ingaat.

Iets anders waar Knops vaak op wijst is Europese samenwerking, bijvoorbeeld de samenwerking in de Europese coalition of the willing waarmee deelnemers hopen sneller resultaten te boeken. Nu schrijven de secretarissen-generaal: "Omdat digitalisering zich niet houdt aan fysieke grenzen zullen we ook op dit thema in Europees verband optrekken."

Dit artikel verscheen eerder op Binnenlands Bestuur.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.