Tool installeert Windows 7 via USB-stick op netbook

26 oktober 2009
Microsoft heeft een hulpprogramma uitgebracht waarmee bezitters van een netbooks ondanks het ontbreken van een dvd-speler toch Windows 7 kunnen installeren. Opwaarderen naar het nieuwe besturingssysteem gebeurt met een USB-geheugenstick.

Het gratis hulpprogramma heet Windows 7 USB/DVD Download Tool en heeft een omvang van 946 KB. De gebruiker dient eerst een ‘ISO-image’ van Windows 7 Upgrade aan te schaffen in de webwinkel van Microsoft. Het ISO-file bevat alle installatiebestanden van Windows 7 in een enkel, niet-gecomprimeerd bestand. De tool maakt daarvan een kopie naar een lege USB-stick met een capaciteit van minimaal 4 GB, een blanco dvd of Blu-ray disc.

Windows 7 installeren is dan verder een kwestie van het uitvoeren van het setup-bestand op de geheugenstick of optische schijf. Rechtstreeks installeren van het ISO-bestand zonder tussenkomst van het hulpprogramma kan niet. Op de doel-pc hoeft niet per se een exemplaar van Windows te zijn geïnstalleerd, maar in dat geval moet de gebruiker een volledige versie van Windows 7 in plaats van een upgradeversie kopen.

Op de netbook moet het .NET Framework 2.0 of nieuwer aanwezig zijn. Ook moet de gebruiker als beheerder zijn aangemeld. In het BIOS moet de opstartvolgorde zo zijn veranderd dat de netbook bij het inschakelen eerst kijkt of een USB-drive aanwezig is, en pas wanneer dat niet zo is, het (oude) besturingssysteem vanaf de harde schijf of SSD opstart.

De meeste netbooks draaien op Windows XP en daardoor is een ‘schone’ installatie van Windows 7 noodzakelijk. Het is niet mogelijk Windows 7 over het oude besturingssysteem heen te installeren met behoud van applicaties en instellingen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.