Loopbaan

Carriere
Ton de Kok

Ton de Kok nieuwe directeur CWI

Opvolger voor Jos Baeten

Ton de Kok © Angeline Swinkels
6 augustus 2020

Opvolger voor Jos Baeten

Prof. dr. Ton de Kok is benoemd tot directeur van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). De Kok volgt per 1 oktober 2020 de huidige directeur prof. dr. Jos Baeten op, die het instituut sinds 2011 leidde en met pensioen gaat.

De Kok is benoemd door het bestuur van de stichting NWO-I, de institutenkoepel van NWO. Het CWI valt hieronder en is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Ruim 150 wetenschappers doen er onderzoek. Meer dan 30 van de onderzoekers zijn hoogleraar aan een universiteit. Het instituut heeft 27 spin-off-bedrijven voortgebracht.

De Kok is nu verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven als hoogleraar Kwantitatieve analyse van logistieke managementproblemen. "Als nieuwe directeur van het CWI hoop ik bij te dragen aan de positionering van wiskunde en informatica als wetenschappelijke disciplines die cruciaal zijn om de wereld om ons heen te begrijpen en mooier te maken’, aldus De Kok.

Ton de Kok promoveerde in 1985 aan de VU in Amsterdam, waarna hij bij Philips Electronics Centre for Quantitative Methods in dienst trad. In 1991 werd hij benoemd tot part-time hoogleraar Industrial Mathematics aan de TU/e. Sinds 1992 is hij daar hoogleraar Operations Management.

Hij wil zich blijven inzetten voor een duidelijke scheiding tussen feiten en wetmatigheden aan de ene kant, en meningen aan de andere kant. De Kok: ‘Juist in een tijd waarin het lijkt of ieder zijn eigen waarheid meent te kunnen definiëren, is die scheiding belangrijk. In een wereld waarin steeds meer data wordt gegenereerd, stelt de informatica ons in staat om efficiënt wetmatigheden te bevestigen, deze in te zetten voor een beter gebruik van schaarse middelen, en nieuwe wetmatigheden aan te wijzen. Voor vrijwel alle wetenschappelijke disciplines is de wiskunde de ondubbelzinnige taal waarin wetten en wetmatigheden kunnen worden uitgedrukt.’

 

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.