Innovatie & Strategie

Apps
Google Maps

TomTom krijgt kansen door Google-ban Huawei

Chinese smartphonereus haalt Hollandse navigatieleverancier aan voor vervanging Google Maps.

Google Maps © Creative Commons/Simon Yeo Simon Yeo
20 januari 2020

Chinese smartphonereus haalt Hollandse navigatieleverancier aan voor vervanging Google Maps.

TomTom heeft een deal gesloten met de Chinese smartphonegigant Huawei om apps op diens toestellen te voorzien van kaartinformatie en diensten voor routenavigatie. Dit heeft de Nederlandse maker van kaarten en navigatiesoftware bekend gemaakt.

Huawei is door de Amerikaanse handelsban tegen het Chinese bedrijf afgesneden van smartphonetechnologie uit de Verenigde Staten. Dit omvat Google's mobiele besturingssysteem Android, maar ook veelgebruikte apps op dat marktdominante platform. Huawei is bezig om de softwarebasis van Android, wat op lager niveau open source is, in te zetten voor een eigen smartphonebesturingssysteem.

Ingebouwde apps

Hoger liggende functies en services van Android zijn in de praktijk echter Google-gebonden, en daarmee buiten bereik voor Huawei. Daarbij zijn ingebouwde apps als Google Maps volledig ontoegankelijk voor de Chinese producent van Android-smartphones. Dit kan ook andere apps raken, die aan locatiebepaling, routenavigatie en dergelijke doen. Ter vervanging van die essentiële app voor landkaarten, routenavigatie en verkeersinformatie heeft Huawei een overeenkomst bereikt met TomTom.

Dit heeft laatstgenoemde afgelopen vrijdag bekend gemaakt, meldt het Amerikaanse persbureau Reuters. TomTom-woordvoerder Remco Meerstra stelt dat deze deal al enige tijd terug is gesloten, maar nog niet publiekelijk was onthuld. Verdere details, zoals waarde, looptijd en voorwaarden van de overeenkomst, worden niet gegeven.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.