Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Mark Zuckerberg

Toezichtraad Facebook beperkt macht CEO

Gebruikers kunnen in 2020 beroep doen op toezichtraad.

Mark Zuckerberg © CC BY - SA 2.0 - Flickr.com Anthony Quintano
18 september 2019

Gebruikers kunnen in 2020 beroep doen op toezichtraad.

Facebook heeft bekendgemaakt dat het een toezichtraad op gaat zetten. In een document legt het bedrijf uit dat er dit jaar leden worden aangewezen voor die raad en welke macht zij krijgen. Zo kan de raad straks beslissingen nemen waar CEO Mark Zuckerberg het mogelijk niet mee eens is.

In de documenten geeft Facebook aan dat het alle beslissingen van de raad over content direct implementeert en dat deze beslissingen bindend zijn. Zuckerberg benadrukt dat nog eens extra in een begeleidende brief op Facebook: "De beslissing van de raad is bindend, zelfs als ik of iemand anders bij Facebook het er niet mee eens is."

Zuckerberg had tot nu toe altijd de meeste macht bij Facebook. Hij heeft het overgrote deel van de stemrechten binnen het bedrijf en in de Raad van Bestuur zitten veel mensen die loyaal zijn aan hem, wijst TechCrunch uit. De toezichtraad kan er nu voor gaan zorgen dat de CEO niet altijd het laatste woord heeft over hoe Facebook werkt.

Opzetten van de raad

De bedoeling is dat de toezichtraad dit jaar nog een feit is. Dan moet de raad uit veertig leden bestaan, die betaald worden door een stichting die het sociale medium opricht. Die stichting is onafhankelijk en wijst ook officieel leden voor de raad aan.

Facebook kiest echter een kleine groep van eerste leden, die helpen bij de selectie van de andere leden. In de toekomst neemt de raad zelf de leiding over de keuze van zijn leden.

De toezichtraad gaat in de eerste helft van 2020 echt aan het werk. Dan gaat hij oordelen over zaken die spelen. Die zaken kunnen aangeleverd worden door gebruikers van het platform, die het bijvoorbeeld niet eens zijn met de beslissing dat hun content geblokkeerd moet worden vanwege pestgedrag. Voor die tijd worden ook al zaken besproken door de toezichtraad, maar die zijn door Facebook zelf aangedragen. 

Facebook wil vertrouwen terugwinnen

Het lijkt er op dat Facebook met de toezichtraad het vertrouwen probeert terug te winnen van zijn gebruikers. Dat vertrouwen is ook een reden dat de raad en de stichting onafhankelijk zijn.

"We hopen dat het mensen vertrouwen geeft dat hun meningen gehoord worden en dat Facebook niet de ultieme macht heeft over hun meningsuitingen", aldus Zuckerberg in zijn brief. "Net zoals onze Raad van Bestuur Facebook aansprakelijk houdt voor onze aandeelhouders, kan de toezichtraad dat volgens ons doen voor de gemeenschap."

De raad kan er echter ook voor zorgen dat Zuckerberg niet langer het enige onderwerp van kritiek is als het over Facebook en alle schandalen uit de afgelopen jaren gaat. Daarnaast kan het een act of good will zijn in de richting van de FTC, die het bedrijf in juli een boete van 5 miljard dollar gaf. Daarbij werden ook nieuwe regels opgelegd, die de macht van Zuckerberg inperken. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.