Juridische zaken
FTC-boete Facebook

Macht van Facebook-CEO aan banden gelegd door FTC

Naast recordboete legt toezichthouder ook beperkingen op aan Facebook.

© FTC
24 juli 2019

Naast recordboete legt toezichthouder ook beperkingen op aan Facebook.

Facebook krijgt zoals al verwacht een recordbedrag van 5 miljard dollar voor privacyschendingen. Daarnaast legt de Amerikaanse bedrijvenwaakhond FTC echter ook privacyregels op én veranderingen in de bestuursorganisatie. Dit moet herhaling voorkomen, nadat Facebook en de FTC in 2011 al een privacyschikking hadden getroffen.

‘s Werelds grootste social network betaalt de boete en onderwerpt zich aan de nieuwe beperkingen plus bijbehorende aanpassingen voor zijn bedrijfsstructuur. De FTC (Federal Trade Commission) meldt dat Facebook hierdoor aansprakelijk is te stellen voor beslissingen die het bedrijf neemt over de privacy van zijn gebruikers.

Recordzaak

Met deze aanpassingen plus het boetebedrag schikken de twee partijen de beschuldigingen van privacymisleiding naar eindgebruikers toe. De FTC had Facebook er namelijk van beschuldigd dat het bedrijf de privacy-afspraken uit 2011 (formeel vastgelegd in een FTC-bevel van 2012) had geschonden, door gebruikers te misleiden over de mate waarin zij grip hadden op de privacy van hun persoonlijke informatie.

De nu overeengekomen FTC-boete is vele malen groter dan de voorgaande recordboete voor privacyschending. Dat was de 275 miljoen dollar die door het Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) en Amerikaanse staten is opgelegd aan de diepgaand gehackte kredietfirma Equifax. Ook algemeen bezien is de 5 miljard dollar een nieuw record: “Het is één van de hoogste boetes die ooit is aangeslagen door de Amerikaanse overheid voor welke schending dan ook”, aldus de FTC.

Voor het grote en rijke Facebook vertegenwoordigt de 5 miljard dollar echter slechts één maand aan omzet. Het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg had afgelopen kwartaal een omzet van 15 miljard dollar, en wist vorig jaar 22 miljard dollar aan winst binnen te halen. Deze relativering heeft al geleid tot de conclusie dat de boete een lachertje is.

Minder macht voor Mark

De FTC houdt het echter niet bij alleen een financiële bestraffing. De toezichthouder legt ook nieuwe regels op aan het reilen en zeilen van Facebook. Volgens de FTC zelf zijn het ongeëvenaarde beperkingen die meerdere kanalen voor compliance creëren. Zo moet Facebook nu vanaf het niveau van de bestuursraad zijn privacy-aanpak opnieuw inrichten. De macht van CEO Zuckerberg wordt hierbij ingeperkt, onder meer door een onafhankelijke privacycommissie van Facebooks raad van bestuur.

Deze herstructurering moet ervoor zorgen dat topbestuurders van Facebook aansprakelijk zijn voor de beslissingen die zij nemen over privacy. Daarbij vallen die beslissingen ook onder scherper toezicht, wat door de FTC als ‘betekenisvol toezicht’ wordt omschreven. Facebook heeft privacykeuzes van consumenten ondermijnd, oordeelt de FTC nu.

Van Facebook verwachten

Dit ondanks herhaalde beloften aan zijn miljarden gebruikers wereldwijd dat zij kunnen bepalen hoe hun persoonlijke informatie wordt gedeeld, stipt de toezichthouder aan. De opgelegde gedragsveranderingen moeten de privacycultuur binnen Facebook veranderen. Daarbij staat transparantie van de besluitvorming ook expliciet in de opzet.

Zowel de FTC als het Amerikaanse ministerie van Justitie geven aan dat zij verwachten dat Facebook zijn privacyverplichtingen met de hoogste mate van ernst zal behandelen. De nu opgelegde nieuwe privacyregels en gedragsveranderingen zijn voor de komende twintig jaar van toepassing op Facebook.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.