Overslaan en naar de inhoud gaan

'Toezicht op algoritmes moet niet bij AP liggen'

Het kabinet wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het toezicht op algoritmes op zich gaat nemen, maar de weerstand daartegen neemt toe. Corien Prins, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, pleit ervoor het toezicht onder te brengen bij de toezichthouders per sector. Dat meldt het FD.
Autoriteit Persoonsgegevens
© Autoriteit Persoonsgegevens
Autoriteit Persoonsgegevens

Algoritmes dringen steeds verder door in de maatschappij. Het gaat om software die zelfstandig beslissingen neemt over bijvoorbeeld hypotheek- of belastingaanvragen. Politici maken zich zorgen over het controleren van deze software, die ook een rol speelde in de toeslagenaffaire.

'Niets met privacy te maken'

Het begin dit jaar aangetreden kabinet wil het toezicht versterken en onderbrengen bij de AP. Volgend jaar zal de privacytoezichthouder daar 1 miljoen euro voor krijgen, een bedrag dat oploopt naar 3,6 miljoen euro vanaf 2026.

De kritiek op dat besluit zwelt aan. Prins deelde haar bedenkingen afgelopen woensdag met de Tweede Kamer. Ze kreeg vorige week bijval van Lokke Moerel, hoogleraar ICT-recht en advocaat bij Morrison & Foerster. Andere experts uitten eerder tegenover NU.nl ook al bezwaren tegen het kabinetsplan. "We passen algoritmes overal toe, van het aansturen van sluizen tot het verlenen van zorg", zegt Prins. "Heel veel van die toepassingen hebben niets met privacy te maken. De vraag is waarom het dan bij de AP thuishoort. Wat gaat de AP doen met algoritmes die niet over privacy gaan?"

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in