Beheer

Windows 10 stop

Toch weer mogelijk om af te komen van Windows 10-gepush

© Pixabay CC0 Public Domain
31 december 2015
'GWX Control Panel is back'. Microsoft moet er niets van hebben, en wist een eerdere versie te omzeilen. Maar met een update speelt Josh Mayfiled succesvol haasje over.

Mayfield ontwikkelde GWX Control Panel voor mensen die de regelmatige herinneringen van Microsoft aan de mogelijkheid om te upgraden naar Windows 10 zat waren, en al helemaal niet gediend waren van het alvast downloaden van Windows 10-bestanden 'voor het geval dat'.

 Begin december bemerkte Mayfield dat Microsoft mechanismes had toegevoegd aan zijn Get Windows 10-app (vandaar GWX) om GWX Control Panel te omzeilen. Volgens sommigen met malware-achtige technieken. Het is natuurlijk ook geen geheim dat Microsoft zoveel mogelijk gebruikers van Windows 7 en 8.1 op Windows 10 wil krijgen.

Microsofts tegenmaatregelen ontkracht

Met versie 1.7 van zijn GWX Control Panel denkt Mayfield Microsoft toch weer de loef af te steken. De applicatie laat zien of Microsofts GWX-app op je systeem draait, of automatische Windows 10-upgrades zijn ingesteld en of er al Windows 1-bestanden aanwezig zijn op je pc. Desgewenst kun je dat allemaal ongedaan maken, zonder dat je daarmee overigens de upgrade naar Windows 10 op een later tijdstip onmogelijk maakt.

Daarnaast maakt GWX Control Panel het mogelijk om  zo lang je dat wilt alle Windows 10 downloads te weigeren, en probeert daarnaast met de optie 'Delete Windows 10 Programs' te voorkomen dat Microsoft via een volgende patch de instellingen weer terugzet. Er is ook een monitormodus toegevoegd om te inventariseren wat er aan de hand is als het Windows 10-ikoontje toch weer verschijnt in je taakbalk en waarschuwt als er op dit vlak iets verandert.

Microsoft zelf is kennelijk niet van plan om Windows-gebruikers op dit punt met rust te laten. Een vraag wat klanten die nu al besloten hebben dat ze niet willen overstappen, tegen het gepush kunnen doen, blijft althans tot nog toe onbeantwoord; dat suggereert dat het antwoord niets luidt. Zo lang Microsoft geen nieuwe strategie ontwikkelt om het te omzeilen, lijkt GWX Control Panel de enige optie om van de Windows 10-notificaties verschoond te blijven. Meer informatie over het programma is hier te vinden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.