Overslaan en naar de inhoud gaan

TNO-spinoff Linksight maakt privacyvriendelijke data-analyse mogelijk

TNO heeft een spinoff opgericht die het mogelijk maakt om data-analyses te doen op privacygevoelige datasets, zonder dat de onderliggende gegevens gedeeld of ingezien worden. Daartoe bouwt de spinoff genaamd Linksight voort op encryptietechnologie die TNO in samenwerking met spelers uit de markt heeft ontwikkeld.
Identificatie
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Bedrijven die data-driven willen worden, hebben vaak gevoelige gegevens van andere partijen uit de keten nodig, zoals persoonsgegevens of concurrentiegevoelige data. Maar tegelijkertijd zijn er privacyregels om rekening mee te houden en worden datalekken een steeds groter risico, schrijft TNO in een persbericht. "In de praktijk botst dit vaak, waardoor veel organisaties niet de inzichten kunnen krijgen die zij zoeken om echt datagedreven te kunnen opereren."

Rekenen zonder
data in te zien

Spinoff Linksight biedt een softwareplatform dat het wél mogelijk maakt om privacyvriendelijk en decentraal data te analyseren. Daarvoor gebruikt het bedrijf multi-party computation (MPC) en blockchaintechnologie. MPC is een cryptografische techniek waarmee partijen statische verbanden kunnen ontdekken en monitoren alsof ze toegang hebben tot elkaars data, zonder dat ze gevoelige data kunnen delen of herleiden. Met blockchain wordt vastgelegd wie welke berekening met welke data uit mag voeren. 

Partijen kunnen volgens TNO makkelijk op het platform aansluiten, waar ze afspraken kunnen maken over berekeningen over elkaars data. Ook is het mogelijk om de berekeningen geautomatiseerd uit te laten voeren. Dit biedt bijvoorbeeld kansen voor medisch onderzoek, waarbij het dan niet langer nodig is om patiëntgegevens te delen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in