Management

Branche
Tim Cook

Tim Cook: Vraag naar Apple-producten groter dan productie aankan

Apple-ceo vraagt zich openlijk af of de techreus wel aan de vraag naar alle producten kan voldoen.

Apple-CEO Tim Cook © Apple
2 november 2018

Apple-ceo vraagt zich openlijk af of de techreus wel aan de vraag naar alle producten kan voldoen.

Techreus Apple is donderdag met voorzichtige vooruitzichten gekomen voor het belangrijke komende kwartaal waarin ook de feestdagenperiode valt. Het bedrijf meldde in een handelsupdate dat in de komende maanden mogelijk niet aan de hooggespannen verwachtingen kan worden voldaan. Apple-ceo Tim Cook sprak zijn zorgen uit over de grote vraag naar iPhones en vroeg zich openlijk af of Apple wel aan die vraag kan voldoen.

Apple lanceerde onlangs een reeks nieuwe producten waaronder nieuwe iPhones, Apple Watches, iPads en Mac-modellen. Apple weet naar eigen zeggen niet zeker of er wel voldoende van die nieuwe apparaten gemaakt kunnen worden om aan de vraag te voldoen. Ook omdat er zo veel apparaten tegelijk gelanceerd zijn.

Apple-baas Tim Cook wijst vooral naar de moeilijke omstandigheden in opkomende markten. Verder zorgen wisselkoerseffecten voor een meer bedrukte stemming. Cook verwacht daarvan een negatief effect van circa 2 miljard dollar.

Service-tak groeit

Apple verwacht in zijn belangrijke eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar, dat eindigt in december, tussen de 89 miljard dollar en 93 miljard dollar aan omzet binnen te harken. Kenners rekenden in doorsnee op 93 miljard dollar. De opbrengsten bij de service-tak van Apple, daartoe behoren iCloud, de App Store en Apple Music, kwamen uit op 10 miljard dollar. Dit betekende een stijging van 17 procent.

In de voorbije maanden van het gebroken boekjaar wist Apple wel duidelijk aan de verwachtingen te voldoen met een omzet van 62,9 miljard dollar, 20 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg met 32 procent tot 14,2 miljard dollar.

Apple verkocht in het vierde kwartaal 46,9 miljoen iPhones, hetgeen vergelijkbaar was met een jaar eerder. Deze gingen gemiddeld voor 793 dollar over de toonbank. De omzetgroei van 16 procent in China stemde Cook in het bijzonder tevreden.

Geen verkoopcijfers meer

Beleggers lijken toch enigszins geschrokken van de gematigde vooruitzichten. Het aandeel Apple leverde in de zogeheten nabeurshandel behoorlijk in. Mede hierom heeft Apple besloten om vanaf de bekendmaking van de volgende kwartaalcijfers niet meer bekend te maken hoeveel stuks er van bepaalde producten worden verkocht. Volgens de techreus zou dit, mede door de wereldwijde verschillen in verkoopprijs, een onrealistisch beeld geven van de financiële gezondheid van het bedrijf. 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Joppe Leerling 08 november 2018 21:16

Hoi

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.