Loopbaan

Carriere
Tilburgse scholieren krijgen ICT-les van HBO-docenten

Tilburgse scholieren krijgen ICT-les van HBO-docenten

Door samenwerking moeten scholieren beter beeld van ICT-onderwijs krijgen.

13 juli 2020

Door samenwerking moeten scholieren beter beeld van ICT-onderwijs krijgen.

Tachtig Tilburgse scholieren kregen het afgelopen schooljaar zeven dinsdagen les van docenten en studentassistenten van Fontys Hogeschool ICT. Dit was het gevolg van een samenwerking tussen Fontys Hogeschool ICT en twee Tilburgse middelbare scholen. Een evaluatie moet uitwijzen of de samenwerking het volgend schooljaar wordt voortgezet.

Fontys Hogeschool ICT zocht het afgelopen schooljaar de samenwerking met de middelbare scholen Odulphuslyceum en Theresialyceum. Middelbare scholen geven vanaf de vierde klas het keuzevak Informatica, waarvan met ingang van vorig schooljaar het examenprogramma is veranderd. “Dit nieuwe programma bevat meer keuzedelen en is verbreed en verdiept. Het is voor informaticadocenten in het middelbaar onderwijs een uitdaging om al die onderdelen goed te kunnen geven. Daarom zochten wij de samenwerking”, vertelt locatiemanager Frens Vonken van Fonty Hogeschool ICT Tilburg.

Cybersecurity en UX-design

In eerste instantie was de verwachting dat Fontys de middelbare scholen vooral zou kunnen ondersteunen met middelen, zoals hardware. Na gesprekken met de middelbare scholen werd afgesproken dat de docenten en studentassisten van Fontys de keuzedelen cybersecurity en UX-design zouden geven. Tachtig scholieren volgden de afgelopen periode zeven dinsdagen lessen op de locatie van Fontys Hogeschool ICT.

Vonken hoopt dat scholieren door de samenwerking een duidelijker beeld krijgen van IT-onderwijs aan Fontys Hogeschool ICT. “Daarom doen we het onderwijs bij ons op locatie. Zo zien ze het gebouw, onze manier van onderwijs. We hebben student-assistenten deels het onderwijs laten geven zodat ze rolmodellen zien.” Of het er ook voor heeft gezorgd dat meer scholieren voor een IT-opleiding kiezen, is na zeven lesdagen niet duidelijk. Vonken is wel positief gestemd over het enthousiasme. Hoewel de lessen op een andere locatie werden gegeven en op uren na schooltijd, zijn de leerlingen enthousiast. “Dat vind ik bemoedigend”, zegt Vonken

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.