Beheer

Security
WordPress

'Tientallen websites van de overheid kwetsbaar voor hackaanval'

Gebruik WordPress vormt een risico.

© WordPress
9 juni 2021

Gebruik WordPress vormt een risico.

Tientallen websites van de overheid zijn niet goed beveiligd. Ze bieden de buitenwereld toegang tot de inlogpagina’s voor het beheer van de websites, waardoor ze een gemakkelijker doelwit zijn voor kwaadwillenden, meldt Trouw op basis van eigen onderzoek. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) adviseert om dergelijke inlogpagina's níet publiek toegankelijk te maken.

Naast allerlei websites van de Rijksoverheid gaat het om een tiental gemeenten, vijf veiligheidsregio’s, vier regionale GGD’en, acht omgevingsdiensten en enkele waterschappen. Zij bieden volgens de krant een publieke webpagina aan, waarin je een gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen om de website over te nemen. Die pagina is zo te vinden. Hackers hebben technische middelen om een gebruikersnaam te achterhalen en geautomatiseerd wachtwoorden uit te proberen, totdat ze beethebben.

Op die manier kwamen hackers eind vorig jaar ook bij de Overijsselse gemeente Hof van Twente binnen. Daar werden de systemen beheerd vanaf het account 'testadmin', dat als wachtwoord 'Welkom2020' had. De schade van de hack liep in de miljoenen euro's.

Bekend risico

Volgens de krant zijn de kwetsbare websites allemaal gemaakt met het populaire softwarepakket WordPress, waarvan een openbaar inlogscherm een bekend veiligheidsrisico is. De NCSC heeft sinds 2014 voor 36 ernstige veiligheidsproblemen in WordPress gewaarschuwd.

Internetspecialist Jules Ernst onderzoekt welke software overheden gebruiken. Van de 1148 websites van de Rijksoverheid die hij op afstand kan uitlezen, gebruiken er 165 WordPress, laat hij aan Trouw weten. "Vaak zijn het externe ict-bedrijven of communicatiebureaus die websites maken voor de overheid", legt hij uit. "Die kunnen goed met WordPress uit de voeten."

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.