Beheer

Infrastructuur
USB-c

Thunderbolt 3 wordt verbeterde USB-C-aansluiting

Samensmelting van poorten en verbindingstechnologie, ondanks zijstap Apple.

© Apple
3 juni 2015

Samensmelting van poorten en verbindingstechnologie, ondanks zijstap Apple.

Het leek er even op dat de Thunderbolt-technologie gezien was, toen Apple in zijn jongste MacBook geen Thunderbolt-connector opnam. Maar versie 3 sluit gewoon aan op de USB-C-poort, blijkt uit de jongste specificaties.

In de wereld van steeds kleinere, dunne apparaten zijn de afmetingen van de connectoren opeens een afweging van belang. In de superdunne MacBook die Apple eerder dit jaar introduceerde, ontbrak daarom de Thunderbolt-aansluiting - hoewel juist Apple een belangrijke impuls had gegeven aan Thunderbolt. De afmetingen van de Thunderbolt-aansluiting werden - met zijn hoogte van 5 millimeter, een probleem. De MacBook bevat om die reden alleen een USB-C-aansluiting; die is maar 3 millimeter hoog.

Intel heeft voor Apple en andere laptopfabrikanten die reden om van Thunderbolt af te zien weggenomen. In versie 3 stapt deze aansluittechniek over van de Mini DisplayPort op de USB-C-aansluiting.

De maximum doorvoercapaciteit van een Thunderbolt-aansluiting wordt daarbij verdubbeld, van 20 naar 40 Gigabits per seconde over een afstand van maximaal 2 meter. Dat vraagt dan wel om een speciale, actieve kabel, en gaat bovendien ten koste van de ondersteuning van DisplayPort. Via een standaard USB-C-kabel haalt Thunderbolt 3 20 Gbps, maar ondersteunt dan wel DisplayPort 1.2. HDMI 2.0 wordt niet ondersteunt, dat vraagt een aparte adapter. Voor het overbruggen van langere afstanden, tot 60 meter, ontwikkelt Intel een optische kabel; die is naar verwachting in 2016 klaar.

Aan één Thunderbolt-poort genoeg

Thunderbolt 3-poorten kunnen rechtstreeks aangesloten worden op een USB 3.1-poort. De doorvoersnelheid wordt dan wel begrensd door wat die USB-poort aankan, natuurlijk. De nieuwe versie ondersteunt tevens PCI Express en Ethernet. Door de vergroting van de bandbreedte ondersteunt Thunderbolt 3 op 60 Hertz twee 4K-monitoren of één 5K-monitor. Wanneer de USB Power Delivery-specificatie op het apparaat is geïmplementeerd, kan Thunderbolt in versie 3 bovendien 100 Watt vermogen overdragen. En men kan tot zes apparaten doorverbinden via Thunderbolt 3. Dat betekent dat een doorsnee gebruiker aan één Thunderbolt 3-aansluiting voldoende heeft om zijn scherm(en) en al zijn randapparatuur aan te sluiten.

Intel verwacht dat de eerst apparaten met Thunderbolt 3 nog dit jaar op de markt komen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.